Hlavní obsah

Uprchlíci se spíš podobají mladé armádě, varuje Orbán

Právo, Ivan Vilček

Maďarský premiér Viktor Orbán upozornil, že až 80 procent migrantů tvoří mladí muži. „Podobají se spíš mladé armádě než uprchlíkům. Jsou bez vzdělání a většina mluví pouze arabsky,“ uvedl v pátek v pravidelném diskusním pořadu rozhlasové stanice Kossuth.

Foto: ČTK/AP

Migranti u azylového střediska

Článek

Orbán zdůraznil, že je potřeba ochránit evropské hodnoty. „Lidé v ohrožení mají právo na pomoc, ale nemohou si vybírat, která země jim pomůže. Pokud už nejsou v ohrožení života, dorazili do bezpečné země, nemohou jít dál. Uprchlík à la carte neexistuje,“ uvedl Orbán.

Předseda maďarské vlády vyjádřil politování nad tím, že Evropa je v otázce uprchlíků rozdělena. „To je stejně velký problém jako migrační krize sama,“ konstatoval Orbán.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér upozornil, že do Maďarska přišli migranti ze stovky různých zemí, nejen ze Sýrie. „Maďarsko nemohou přinutit, aby o špatné věci – o migrační krizi – přemýšlelo jako o dobré věci, která vyřeší demografickou krizi. Evropa musí dát jasně najevo, že nemůže přijmout každého a nepodporuje nekontrolovatelný proces,“ dodal Orbán.

Společná ochrana hranic

Společnou ochranu hranic připravují státy visegrádské skupiny. Ministr šéf maďarského úřadu vlády János Lázár na čtvrteční tiskové konferenci v Budapešti potvrdil, že představitelé České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska už o tom jednají.

Maďarský premiér Viktor Orbán podle Lázára v tomto směru podniká příslušné diplomatické kroky. „Visegrádská čtyřka prokázala v souvislosti s uprchlickou krizí solidaritu výjimečného významu,“ konstatoval ministr.

V souvislosti s pokračujícím přílivem migrantů přes maďarsko-chorvatskou hranici Lázár upozornil, že pokud Chorvatsko není schopné dostát závazným unijním azylovým předpisům a registrovat přicházející běžence, pak to vyvolává pochyby o oprávněnosti chorvatského členství v Evropské unii i o jeho připravenosti na vstup do schengenského prostoru.

Zároveň naznačil, že po dobudování hraniční bariéry dojde k uzavření maďarsko-chorvatské zelené hranice. „Byl dokončen 78kilometrový a 38kilometrový úsek zátarasu. To je jediné, čemu organizátoři migračního přesunu rozumí,“ uvedl.

Podle Lázára se dá očekávat, že ještě tento týden překročí maďarské hranice 300tisící uprchlík od začátku roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám