Hlavní obsah

Ukrajinský prezident dostal od opozice ultimátum

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky, rei

Nevypíše-li ukrajinský prezident Viktor Janukovyč předčasné volby, které by vyřešily napětí v zemi, přejde opozice do ofenzivy. Ve středu večer to v Kyjevě prohlásil jeden z jejích zástupců, boxerský šampión Vitalij Kličko. Premiér Mykola Azarov připustil kompromisy, ultimáta by však podle něj opozice dávat neměla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajina noční záběry z barikádVideo: Reuters

 
Článek

Kličko před davem protestujících připomněl odpolední schůzku opozičních předáků s prezidentem a zopakoval, že Janukovyč má možnost ukončit roztržku “bez krveprolití“, vypsáním voleb. „Pokud prezident zítra neodpoví,... přejdeme do útoku,“ prohlásil.

Podpořil ho další z opozičních vůdců Arsenij Jaceňjuk, když uvedl, že vláda má 24 hodin na to, odpovědět na požadavky demonstrantů. „Pokud se to nestane, společně vyrazíme na pochod,“ řekl a varoval, že protestující nezastaví ani policejní střelba.

Kličko také demonstranty vyzval, aby neustupovali policejním jednotkám chystajícím se vyklidit jejich tábor na náměstí Nezávislosti.

Foto: Reuters

Vitalij Kličko promlouvá k demonstrantům v Kyjevě

Jakákoliv ultimáta odmítl premiér Mykola Azarov, který o den dříve prohlásil demonstranty za teroristy a pravicové radikály. V rozhovoru pro BBC řekl, že protestující mají být skromnější. „Měli by se vzdát jazyka ultimát. Jsme připraveni ke kompromisům a dohodnout se. Opoziční vůdci by měli chápat, že i oni nesou odpovědnost za to, že nepropukne občanská válka. Vláda tomu rozumí,“ uvedl Azarov.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Opoziční tábor na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Až sedm obětí

V Kyjevě nadále proti sobě stojí policejní kordony a demonstranti odmítající opustit barikády. Ve čtvrtek ráno stoupal černý dým ze zapálených pneumatik, které značily hranici mezi oběma tábory.

Foto: Reuters

Demonstranty od policistů dělí hranice zapálených pneumatik.

Střety si vyžádaly už stovky zraněných a nejméně dva mrtvé, které potvrdilo ministerstvo vnitra. Podle opozice ale může být smrtelných případů nově až sedm.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám