Hlavní obsah

Ukrajinské speciální síly rozdrtily skupinu separatistů u Kramatorsku

– Kyjev

Základnu separatistů u Kramatorsku zlikvidovaly v noci na čtvrtek ukrajinské síly. Uvedl to podle Ukrajinské pravdy úřadující prezident Oleksandr Turčynov na zasedání parlamentu. Skupina operující z této základny v pondělí napadla ukrajinskou vojenskou kolonu a zničila obrněný transportér a minomet.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ukrajinec ukazuje munici ze zničeného transportéru u Kramatorsku.

Článek

„Dnes v noci v rámci protiteroristické operace zcela zničili zamaskovanou základnu teroristů,“ řekl Turčynov. Velení útočících jednotek oznámilo, že několik vzbouřenců bylo usmrceno a tři zajati. Podle informace ukrajinského ministerstva obrany v armádních jednotkách ani mezi civilním obyvatelstvem nejsou žádné ztráty na životech.

Boje se soustředily do okolí obce Starovarvarivka, která leží západně od Kramatorsku. Armáda zadržela tři povstalce ze skupiny, která se podílela na pondělním útoku, jenž si vyžádal životy sedmi vojáků. [celá zpráva]

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ukrajinský voják před transportérem střeží cestu u Kramatorsku

Turčynov dodal, že ukrajinské síly dosáhly úspěchu i u Slavjansku, kde zabezpečily perimetr okolo televizní věže: „Dnešní noc taky bylo napadeno a zničeno opevnění u Slavjansku a od teroristů byla zcela vyčištěna pětikilometrová zóna okolo televizní věže, která přenáší ukrajinské televizní vysílání do měst Slavjansk, Kramatorsk a do dalších míst v Doněcké oblasti.“

Boje u hory Karačun u Slavjansku, kde stojí televizní věž, uvedl nezávislý novinář Arťom Ševčenko. Podle něj dva dny příslušníci paradesantních vojsk a gardisté čelili nepřetržité palbě separatistů zblízka.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Trosky mobilního minometu u Oktjabrskej

Horu se podařilo vyčistit, až když tam přistál výsadek příslušníků speciálních sil, který na místo bojů dopravily dva vrtulníky. Pak se podařilo bezpečnou zónu rozšířit na pětikilometrový okruh okolo televizní věže. Jeden příslušník speciálních sil byl zraněn na noze, uvedl náčelník protiteroristické operace generálplukovník Valerij Heletej.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Turčynov v projevu k poslancům prohlásil, že je ochoten vydat rozkaz k zastavení „protiteroristické operace7 na východě země. Podmínkou ale je, aby povstalci složili zbraně a zastavili boj proti armádě a Národní gardě.

Reklama

Související témata:

Související články

Minometná palba otřásá Slavjanskem

Separatisté ve Slavjansku v noci na úterý několikrát ostřelovali minometnými granáty televizní věž, kterou drží ukrajinské bezpečnostní síly. Ve městě je...

Výběr článků

Načítám