Hlavní obsah

Ukrajina požádala Rusko o Janukovyčovo vydání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina oficiálně požádala ruskou justici o vydání svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který se podle ruských médií zdržuje v ruském Rostově na Donu. Avizovaný krok novinářům v Kyjevě v úterý potvrdil šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Valentyn Nalyvajčenko.

Foto: ČTK/AP

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Ukrajina podle Nalyvajčenka Moskvu žádá, aby exprezidenta vydala bezodkladně. Ve své vlasti je Janukovyč stíhán kvůli podezření, že je odpovědný za smrt téměř stovky opozičních aktivistů při únorových střetech s policií v centru Kyjeva. Stíhán je za podíl na "masových vraždách". [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útěk Janukovyče z rezidenceVideo: Reuters

Nalyvajčenko novinářům řekl, že SBU musí s ruskými orgány nejprve navázat kontakty přerušené převratnými událostmi v ukrajinské metropoli. Kontrarozvědka se prý pokusila prchající hlavu státu zadržet už v noci z 23. na 24. února, ale Janukovyč s ochrankou agentům SBU unikl a skryl se na Krymu. Jak se odtud dostal za hranice do ruského Rostova, není podle šéfa SBU jasné.

Žádný infarkt, vyvrací spekulace Putin

O aktuálním stavu Janukovyčova zdraví Nalyvajčenko nemá žádné informace. Šéf kontrarozvědky odmítl komentovat spekulace ruských médií, že bývalý prezident v noci na pondělí podlehl infarktu.

Související témata

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Viktor Janukovyč na mimořádné tiskové konferenci.

Ukrajina, Krym

Pověsti o Janukovyčově smrti v úterý na tiskové konferenci popřel sám ruský prezident Vladimir Putin. Janukovyč je podle něj živ a zdráv, politickou budoucnost ale podle šéfa Kremlu před sebou už žádnou nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám