Hlavní obsah

Turecko chce urovnat spor mezi Ruskem a Ukrajinou

Istanbul

Vyostřený spor mezi Moskvou a Kyjevem poté, co Rusko zadrželo v neděli při incidentu u Kerčského průlivu tři ukrajinské lodě a uvalilo vazbu na 24 jejich námořníků, chce pomoci urovnat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Mluvil s prezidenty obou zemí.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Tady bychom mohli hrál roli zprostředkovatele. Probrali jsme to s oběma zeměmi,“ řekl Erdogan na istanbulském letišti před cestou na summit G20 do Buenos Aires. Erdogan podle listu Hürriet ve středu hovořil telefonicky jak s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, tak s jeho ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Mluvil i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

„Jak Putin tak Porošenko v rozhovorech vyjádřili své požadavky. Sdělíme (ukrajinské) požadavky Putinovi na naší schůzce v Argentině, řekl Erdogan. Nijak nekomentoval ukrajinské přání, aby Turecko v odvetu uzavřelo Bospor pro ruské válečné lodě.

„Jsem přesvědčen, že světové společenství přece jen přijme rozhodnutí a uzná, že došlo k agresi proti ukrajinskému státu,” uvedl admirál Ihor Vorončenko na kyjevské konferenci o námořní bezpečnosti, „v této souvislosti a v souvislosti s ustanoveními úmluvy z Montreux se budeme snažit žádat o uzavření úžiny Bospor v Turecku.”

Ruská pobřežní stráž natočila, jak nabourala do ukrajinské lodiVideo: Novinky/Reuters

Erdogan míní rusko-ukrajinskou krizi probrat i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým ale bude jednat jen neformálně, i když původně měla být schůzka oficiální. Erdogan skutečně může sehrát v případu roli mediátora, protože Donald Trump naplánovanou schůzku s ruským prezidentem zrušil, jelikož Rusko nepropustilo zadržené námořníky.

Turecko si nepřeje žádnou další eskalaci v Černém moři, dodal list a zmínil, že Ankara má dobré vztahy s Moskvou. Nakoupila ruský protiletadlový systém S-400 a obě země spolupracují při řešení války v Sýrii.

Dobré vztahy však panují i mezi Ukrajinou a Tureckem. Erdogan v roce 2016 řekl Porošenkovi, že neuzná ruskou anexi Krymu a označil ji za okupaci. Loni to zopakoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Reklama

Související články

Trump zrušil schůzku s Putinem

Americký prezident Donald J. Trump na svém twitterovém účtu cestou do Argentiny na summit G20 ve čtvrtek napsal, že ruší schůzku a ruským prezidentem...

Výběr článků

Načítám