Hlavní obsah

Tony Blair chystá návrat. Mayová je podle něj slabá a Corbyn cvok

Novinky, rei
Londýn

Britský expremiér Tony Blair se chystá znovu mluvit do politiky. Dřívější spekulace potvrdil zdroj z jeho okolí nedělníku Sunday Times. Blair se domnívá, že současná konzervativní premiérka Theresa Mayová nevede vládu dostatečně pevně a lídr opozice Jeremy Corbyn je pomatenec, a proto chce nabídnout své služby.

Článek

Blair nyní shání kanceláře ve Westminsteru a chystá se do centra Londýna přemístit svých 130 zaměstnanců, napsal list.

Jeho cílem je ovlivnit rozhodování vlády a parlamentu během příprav na brexit i v průběhu vyjednávání o jeho podobě s Evropskou unií.

Zdroj prozradil, že vládnoucí konzervativci „brexit kazí“ a „v britské politice vznikla masivní trhlina“. Podle Blaira je slabá vláda i opozice.

„Theresa Mayová na něj nedělá dojem, považuje ji za pouhou lehkou váhu,“ tlumočil zdroj Blairův názor na současnou předsedkyni vlády. Ještě hůř ale dopadl Blairův následovník v čele opozičních labouristů Corbyn. Toho expremiér považuje za „cvoka“.

Foto: Toby Melville , Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Corbyn ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů.

Tony Blair už dříve ohlásil, že sjednotí své kanceláře do jedné. Jeho mluvčí však popírá, že by chystal stěhování do Westminsteru. Blair tvrdí, že většinu svého času bude věnovat charitě, novinářům ale neušlo, že se minulý týden sešel se zetěm nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa Jaredem Kushnerem a setkal se i s bývalým ministrem financí za konzervativce Georgem Osbornem a s dalšími politiky.

Mluvčí uvedla, že Blair chystá prohlášení, které přednese po Novém roce.

Související téma

Foto: Pool, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair při emotivním projevu k válce v Iráku

Reklama

Související články

Británie spekuluje o Blairově návratu

Z Velké Británie se pod vedením konzervativců stává země jedné strany, i proto, že opoziční Labouristická strana je slabá a jde špatným směrem. To nenechává...

Výběr článků

Načítám