Hlavní obsah

Spuštění brexitu už nic nebrání, zákon prošel parlamentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Obě komory britského parlamentu v pondělí schválily vládní návrh zákona o odchodu z Evropské unie. Spuštění tzv. brexitu už tedy nic nebrání. Vláda plánuje zahájit proces s dvouletou lhůtou do konce tohoto měsíce.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Článek

Zákonodárci o zákonu hlasovali už podruhé, protože napoprvé vláda ve Sněmovně lordů narazila na odpor, který vyústil v přijetí dvou dodatků k jejímu návrhu. První dodatek garantoval práva pracovníků z EU v Británii a druhý stanovoval, že o konečné dohodě s EU o vystoupení bude znovu hlasovat parlament, ať už bude dohoda jakákoliv.

Dolní komora ale nejprve v pondělí oba tyto dodatky smetla ze stolu i díky tomu, že se opoziční labouristé zdrželi hlasování. Následně se sešla Sněmovna lordů a obou svých dodatků se vzdala a návrh přijala v původní, vládní verzi.

Článek 50 spustí za pár dní

Vláda premiérky Theresy Mayové počítá s tím, že spustí článek 50 smlouvy o EU nejdříve příští týden. Podle serveru deníku The Independent to řekl mluvčí vlády.

S ohledem na hlasování v dolní komoře parlamentu se spekulovalo, že by Londýn mohl formálně do Bruselu ohlásit odchod už v úterý. Britský list v té souvislosti napsal, že vládní úředníci mají být od úterý připraveni.

Mayová už dříve potvrdila, že článek 50 aktivuje do konce března. Dá se očekávat, že se tak stane až v samém závěru měsíce, jelikož Unie 25. března slaví 60. výročí uzavření Římských smluv, a britská diplomacie nebude chtít oslavy výročí takto významně narušovat.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

Mayová počítá s tím, že se k vyjednané dohodě o vystoupení z EU bude moci před schvalovacím procesem v Evropském parlamentu vyjádřit i britský parlament, ovšem pouze tak, že ji formálně schválí, jinak Británii nezbude, než obchodovat s EU podle tarifního režimu Světové obchodní organizace, uvedl server Financial Times. Lordům se nelíbilo takové omezení prostoru pro zákonodárce a žádali „smysluplné” hlasování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám