Hlavní obsah

Šéfa německé Levice špiclovala soukromá očka kvůli sexy komunistce

– Berlín
Právo, Novinky, Vladimír Plesník

Charismatický šéf německé Levice Oscar Lafontaine (66), který se zotavuje po operaci prostaty, na které má nádor, byl sledován soukromými detektivy, napsal německý týdeník Focus. Čtyři očka pořizovala zvukové a obrazové záznamy z politikova soukromí na konci roku 2007 a podruhé letos.

Článek

Focus spekuluje, že špiclování současného šéfa Levice Lafontaina, který vedl SPD a v roce 1990 za ni neúspěšně kandidoval na kancléře, si mohli objednat jeho političtí protivníci, včetně vnitrostranických, nebo soukromá osoba, zřejmě něčí podvedený partner.

S odvoláním na „zasvěcené bezpečnostní zdroje“ týdeník líčí akci z 10. prosince 2007. Dva týmy nespouštěly oči z Lafontaina, který večeřel s postkomunistou Gregorem Gysim (61), tehdejším spolupředsedou poslanecké frakce Levice v parlamentu, v proslulé restauraci Gugelhof v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg.

Lafontaine, který je 16 let ženatý s ekonomickou publicistkou Christou Müllerovou (53), po zavolání na mobil vyrazil ve služebním šedostříbrném Audi A8 do svého apartmá ve čtvrti Köpenick. Do Berlína přiletěla z Brusela sličná exkomunistka Sahra Wagenknechtová-Niemeyerová (40), tou dobou europoslankyně Levice, a také tvář z kampaně Komunismus je sexy. I ona zamířila do Lafontainova bytu. Špiclové u apartmá vyčkávali, „dokud nezhaslo světlo v bytě“.

Foto: Profimedia.cz

Sexy komunistka Sahra Wagenknechtová

Gysi se rozčiluje. „Když teď jsou ve hře detektivové, ptám se: copak nejsou žádné hranice?“ ptal se v listu Der Tagesspiegel.

Mluvčí frakce Levice Hendrik Thalheim se snaží zprávu zpochybnit: „Lafontaine a Gysi nechyběli 10. prosince 2007 na vánočním večírku frakce v restauraci Clärchens Ballhaus. Mohou to potvrdit desítky svědků.“

Levice se neštěpí 

Gysi současně zopakoval, že ve straně se neodehrává žádná diskuse o nástupnictví. O rozruch se totiž postaral Bodo Ramelow, šéf Levice v durynském zemském sněmu. „Při Lafontainově věku se strana musí připravit na výměnu. Do příštích parlamentních voleb půjdeme bez něho. Musíme myslet na čas po něm,“ řekl týdeníku Der Spiegel.

Za svá slova se Ramelow omluvil, poodhalil pnutí mezi organizacemi Levice v původní SRN a v nových spolkových zemích.

Gysi v pondělí potvrdil, že Lafontaine přečkal zákrok velmi dobře. „Pokud věci půjdou tak, jak by měly jít, Oskar by se mohl vrátit do politiky už v lednu,“ předeslal, a vyvrátil tak jeho odchod z politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám