Hlavní obsah

S Británií zůstáváme přáteli, prohlásil Juncker a žoviálně objal euroskeptika Farage

– Brusel

Velká Británie zůstane přítelem Evropské unie i po svém vystoupení, prohlásil v úterý v Evropském parlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Stejně jako německá kancléřka Angela Merkelová uvedl, že by si nyní Britové měli rozmyslet, jak mají vypadat budoucí vztahy s Unií.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Jean-Claude Juncker se na úvod objal s nejhlasitějším britským euroskeptikem Nigelem Faragem

Článek

„Musíme situaci vyjasnit co nejrychleji to je možné,“ prohlásil Juncker, který se na úvod mimořádné schůze europarlamentu dokonce krátce objal s britským euroskeptikem Nigelem Faragem a žertem se ho otázal: „Proč jste tady?”.

Juncker prohlásil, že ho vystoupení Británie mrzí. „Jsem smutný, protože nejsem robot a šedivý byrokrat nebo technokrat. Jsem Evropan a mám právo říct, že mě výsledek britského hlasování mrzí,“ řekl.

S evropskými předáky bude v Bruselu v úterý navečer hovořit odstupující britský premiér David Cameron. Už dříve uvedl, že s Unií má o vystoupení vyjednávat až jeho nástupce s novým mandátem, který má být znám na podzim.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Cameron odchod z Evropské unie nespustí

Do příprav vyjednávání o odchodu Spojeného království z Evropské unie se plně zapojí i regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska. V dolní komoře...

Výběr článků

Načítám