Hlavní obsah

Rusové zmařili teroristické útoky chystané na 1. září. Zadrželi i dva atentátníky

Moskva

Ruská tajná služba FSB ve čtvrtek zadržela dva muže pocházející ze střední Asie, kteří měli na 1. září plánovat útok ve jménu Islámského státu. Letošní 1. září, které se v Rusku slaví jako Den znalostí, připadá na jeden z největších islámských svátků, svátek obětování.

Ruská policie. Ilustrační foto

Článek

„Jeden ze zadržených zveřejnil na internetu videonahrávku, ve které se obrací k členům zakázané teroristické organizace Islámský stát a skládá přísahu věrnosti teroristům. Následně plánoval uskutečnit útok na civilisty s použitím chladné zbraně,” uvedla ruská tajná služba FSB podle agentury Interfax.

U druhého zatčeného agenti tajné služby našli a zabavili podomácku zhotovenou bombu „veliké síly”. Dotyčný „se přiznal, že se chystal stát sebevražedným atentátníkem a vyhodit se do povětří”.

Podle FSB v mobilním telefonu jednoho ze zadržených byly uloženy kontakty s verbíři Islámského státu a instrukce ke spáchání útoku.

K poslednímu útoku došlo na konci dubna

FSB už v půli srpna oznámila dopadení čtveřice teroristů z Islámského státu, kteří v Moskvě prý chystali sérii bombových útoků v dopravních uzlech, obchodních domech a na velkých náměstích. Ve čtyřčlenné skupině byl jeden Rus a tři občané středoasijských států, mezi nimiž byli dva sebevražední atentátníci. Nedaleko Moskvy policisté našli laboratoř pro výrobu trhavin.

V Rusku zaútočili teroristé naposledy začátkem dubna, kdy při atentátu v petrohradském metru zahynulo 16 lidí. Poté, co se Rusko začalo angažovat v Sýrii rozvrácené občanskou válkou jako spojenec syrské armády, stalo se terčem výhrůžek Islámského státu i syrské odnože Al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám