Hlavní obsah

Rusové na Krymu prý ovládli ukrajinské protiraketové prapory

– Kyjev/Moskva

Ruské okupační síly se údajně na Krymu zmocnily dvou praporů ukrajinské protiraketové obrany. Oznámila to ve středu agentura Interfax s odvoláním na informované armádní zdroje. Rusové se prý nyní snaží přinutit obsluhu protiraketových baterií ke spolupráci s ruskými vojáky a promoskevskými aktivisty.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruský voják střeží krymské letiště Belbek.

Článek

Ukrajinské ministerstvo obrany o incidentu zatím nemá žádné zprávy.

Velení ukrajinské pohraniční služby podle agentury Unian přesunulo dvanáct pohraničních hlídkových lodí z krymských přístavů do Oděsy. Důvodem byla podle oficiální zprávy obava o zdraví a životy námořníků, vystavených tlaku proruských aktivistů a okupačních ruských jednotek. Lodě kotvící dosud v sevastopolském přístavu a na Jaltě by podle mluvčího pohraničních vojsk mohly padnout do rukou povstalců.

Vojáci se nestahují, jak tvrdil Putin

Agentura Interfax-Ukrajina oznámila, že v oblastech hraničících s Ruskem není patrný ústup ruských útvarů do kasáren, jak o něm v úterý na tiskové konferenci hovořil prezident Vladimir Putin. Jednotky byly vyvedeny do bojových postavení v souvislosti s prověrkou, kterou Putin nařídil v západním a centrálním vojenském okruhu. V úterý šéf Kremlu oznámil, že manévry skončily a vojska se vracejí do kasáren.

Podle informace ukrajinské pohraniční služby je situace na hranicích klidná, ale napjatá. Přes ukrajinské pohraniční posty se v minulých dnech nedostalo několik stovek ozbrojených Rusů, které od hranic vykázali ukrajinští pohraničníci.

Zvýšení počtu ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny, kteří zemi opouštějí a míří do Ruska, ukrajinští pohraničníci nezaznamenali. Podle ruských státních médií jsou takových lidí desetitisíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Proruský premiér na Krymu odmítl jednat

Proruský premiér krymské vlády Sergej Aksjonov odmítl jednání s novým ukrajinským režimem v Kyjevě o autonomii poloostrova. O případném odtržení Krymu od...

Výběr článků

Načítám