Hlavní obsah

Ruský humanitární konvoj se blíží k ukrajinským hranicím

– Moskva • Aktualizováno

Konvoj kamiónů s ruskou humanitární pomocí pro východní Ukrajinu se přiblížil na 150 kilometrů k hranici s Ukrajinou, když ve středu dorazil do Voroněže. Uvedla to agentura ITAR-TASS. Není jasné, zda bude konvoj vpuštěn na ukrajinské území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s humanitární pomocí z Ruska míří k ukrajinským hranicímVideo: Reuters

 
Článek

Ve Voroněži si řidiči kamiónů odpočinou a doplní palivo. Konvoj je na cestě druhým dnem, z Moskevské oblasti vyjel v úterý. Neočekává se, že by kolona ještě v průběhu středy mohla hranice s Ukrajinou překročit.

Konvoj s léky, potravinami, dětskými potřebami, spacími pytli či motorovými elektrocentrálami míří k hranici v Charkovské oblasti na přechod, který je pod kontrolou ukrajinských úřadů. Povstalci na východní Ukrajině jinak kontrolují nejméně sto kilometrů hranice.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pokračování v cestě je nejisté

Není ale jasné, zda bude konvoj pokračovat v jízdě na ukrajinském území. Kyjev v úterý tvrdil, že náklad bude na hranici přeložen do aut Červeného kříže.

Moskva i exprezident Leonid Kučma, který Ukrajinu ve věci zastupuje jako vyjednavač, posléze potvrdili, že ruská auta pojedou dále a zástupci Mezinárodního výboru Černého kříže, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a ukrajinských úřadů je do cílového města Luhansk doprovodí.

Ve středu zase ukrajinský ministr obrany Arsen Avakov ohlásil, že ruská vozidla do Charkovské oblasti puštěna nebudou.

Luhansk je stejně jako Doněck ovládaný povstalci a obklíčený ukrajinskou armádou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám