Hlavní obsah

Rusko už vítá nového člena federace, schválí zákon o začlenění částí cizích států

Simferopol
Aktualizováno

Nejvyšší rada Autonomní republiky Krym (parlament) přijala ve čtvrtek podle ruské agentury ITAR-TASS rozhodnutí o připojení Krymu k Rusku. Krymský parlament změnil i termín konání referenda a otázky, na které se bude ve všelidovém hlasování odpovídat. Ukrajina i EU to označily za protiústavní. Rusko uvedlo, že počká na výsledky referenda, ale projedná zákon, který by připojení umožnil.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ruské a krymské vlajky před krymským parlamentem.

Článek

Ruský parlament může už příští týden schválit zákon o zjednodušeném začlenění „částí cizích států” do Ruské federace, oznámil předkladatel této normy Sergej Mironov.

Dosavadní zákon o připojení nového území k Rusku z roku 2001 předpokládá souhlas státu, jemuž dosud příslušné území patřilo. Mironovova novela tento požadavek vypouští za podmínky, že obyvatelé tohoto území schválili připojení k Rusku v referendu, nebo pokud legitimní státní orgán tohoto území Rusko o připojení požádá.

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova byl o rezoluci krymského parlamentu informován prezident Vladimir Putin. "Tahle novinka právě dorazila, prezident byl informován," řekl Peskov ruským novinářům.

Místopředseda Státní dumy Sergej Něverov označil rozhodnutí krymských poslanců za historické: „Jsme jednotný národ, který byl z vůle neodpovědných stranických funkcionářů rozdělen.” Narážel tak na rozhodnutí někdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščova, který před šedesáti lety věnoval do té doby ruský Krym Ukrajině.

Ukrajinská armáda má nejvyšší stupeň pohotovostiVideo: Novinky/Reuters

Mnohem opatrnější byl poslanec Státní dumy Leonid Sluckij, který je také předsedou jejího výboru pro Společenství nezávislých států: „Státní duma posoudí jakékoli návrhy zákonů na toto téma, až se uskuteční referendum a vláda Ruské federace zveřejní své stanovisko k tématu.”

Krym míří do náruče Ruska

Podle člena krymské nejvyšší rady Sergeje Šuvajnikova parlament schválil „připojení k Ruské federaci na základě zákonů Ruské federace“. Toto rozhodnutí ale ještě musí do deseti dnů lidé odsouhlasit v referendu.

Referendum se má podle čtvrtečního rozhodnutí parlamentu konat o dva týdny dříve, než bylo původně plánováno, tedy už 16. března. Obyvatelé v něm nebudou hlasovat o prohloubení autonomie, jak bylo plánováno a s čím souhlasila i nová ukrajinská vláda.

Ukrajina, Krym

Voličům budou předloženy dvě otázky, zda se má vrátit Krym k ústavě z roku 1992 a zůstat součástí Ukrajiny, nebo stane-li se součástí Ruské federace.

Referendum se bude týkat i Sevastopolu, který sice leží na poloostrově, ale není součástí Autonomní republiky Krym a je samostatným správním celkem.

Chtějí zavést rubl

Podle místopředsedy krymské autonomní vlády Rustama Těmirgalijeva se většina obyvatel vysloví pro připojení k Rusku: "Pro připojení se určitě vysloví nejméně 70 procent lidí. Pokud občané návrh odmítnou, parlament složí své pravomoci jako orgán, který ztratil jejich důvěru," dodal.

Krymský vicepremiér rovněž oznámil, že bezprostředně po referendu hodlá vedení poloostrova zavést jako měnu ruský rubl. Ukrajinský státní majetek na Krymu bude podle něj "znárodněn".

Negativní reakce EU

Ukrajinská vláda už označila rozhodnutí  krymského parlamentu v době, kdy se mělo jednat o hlubší autonomii, za protiústavní. Stejně to vidí i EU. Její zástupce v Rusku Vygaudas Ušackas řekl: „Takovéto rozhodnutí by bylo nelegitimní a nepřispívalo by ke snížení eskalace situace, které je potřeba pro sjednocení postojů Ukrajiny, Ruska a Evropské unie.“

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Reklama

Související témata:

Související články

Janukovyčovi zmrazila EU majetek

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Rozhodnutí vstoupilo...

Výběr článků

Načítám