Hlavní obsah

Rusko prý v zákulisí chystá „obchod” se Západem ohledně Krymu

Moskva

Válku mezi Ruskem a Ukrajinou lze ještě odvrátit, napsal ruský on-line deník Gazeta.ru, podle kterého poslední kroky Moskvy nemají rozpoutat konflikt, ale vyvinout tlak na Západ, aby byl přístupnější k jednáním o ruských požadavcích. Třeba o výměně Krymu za uznání nové vlády v Kyjevu a pád syrského režimu.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

"Rozhodnutí o vstupu ruských vojsk na Krym, schválené Radou federace (horní komorou ruského parlamentu), se může ukázat nikoli začátkem války, ale způsobem, jakým Rusko vyvíjí tlak na Západ a usiluje o globální politický kšeft," usoudil komentátor internetového deníku.

Kreml si uvědomuje, že skutečné bojové akce Rusů na ukrajinském území by vedly jen ke stmelení všech Ukrajinců, včetně ruskojazyčných, proti Rusku a k jednoznačnému příklonu Ukrajiny k Západu.

"Zdá se, že Putin přece jen chápe více, než říká. Válka zatím nevypukla, ale – soudě podle prudké změny tónu západních politiků v noci z 2. na 3. března – v zákulisí se odehrává smlouvání se Západem; začaly intenzivní zákulisní rozhovory," odhadl deník.

"Naprostá roztržka s civilizovaným světem" by totiž uškodila i ruské vládnoucí elitě, která považuje některé evropské státy i USA jako "náhradní letiště" pro případ nouzového přistání v cizině, kde má své majetky.

Na druhé straně pro USA a zejména Evropskou unii představuje situace okolo Ukrajiny největší výzvu od rozpadu Jugoslávie. V sázce je křehká geopolitická architektura současného světa.

Za těchto okolností komentátor pokládá za "nikoli nepravděpodobnou" variantu dalšího vývoje, že třeba Rusko dá USA svolení svrhnout režim v Damašku a uzná novou ukrajinskou vládu výměnou za to, že se Západ bez zvláštních sankcí smíří s odtržením Krymu od Ukrajiny.

Reklama

Související články

Je to akt agrese, odejděte, vyzvala EU Rusko

Ministři zahraničí EU se v Bruselu dohodli, že zváží „cílená opatření” proti Rusku, pokud nesníží napětí na Ukrajině. Mohla by vyústit v sankce pro zemi. EU ve...

Výběr článků

Načítám