Hlavní obsah

Rusko je připravené jednat s Porošenkem, ten chce vrátit Krym

Kyjev/Moskva

Rusko je podle pondělního sdělení ministra zahraničí Sergeje Lavrova připravené k dialogu s pravděpodobným vítězem ukrajinských prezidentských voleb Petrem Porošenkem. Jednání by se mohlo uskutečnit v půlce června, už nyní se ale objevují značné rozpory.

Foto: Reuters

Petro Porošenko (vpravo) v Kyjevě

Článek

Pokud jde o anektovaný Krym, hodlá o jeho návrat Kyjev usilovat právní cestou, řekl Porošenko. „Nasadíme všechny páky. Připravujeme žaloby k mezinárodním soudům, půjdeme až do Štrasburku,” prohlásil.

Porošenko ale potvrdil, že má zájem na dialogu s Moskvou a s ruským vedením se hodlá „rozhodně” sejít v první polovině června. „S (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem se osobně známe,” prohlásil vítěz ukrajinských voleb, který je stejně jako šéf Kremlu vyznavačem džuda. Podle Porošenka se bez Ruska ukrajinská krize vyřešit nedá.

V operaci proti povstalcům na východě země bude Porošenko pokračovat, musí ale být účinnější. Už v neděli pravděpodobný vítěz voleb prohlásil, že armáda by měla dostat novou výzbroj, aby boj se vzbouřenci rychleji ukončila. S povstalci je Porošenko ochoten jednat až po složení zbraní, diskuse „s teroristy” podle něj možná není.

Lavrov kritizuje protiteroristickou operaci

Podle Lavrova by ale Kyjev neměl stupňovat operaci proti povstalcům. Za „kolosální chybu” označil Lavrov obnovení operací ukrajinské armády proti povstalcům, které bezprostředně po nedělních volbách Kyjev oznámil. Moskva si podle Lavrova počká, jak ukrajinské vedení v praxi zajistí likvidaci odporu vzbouřenců.

Klíčem k urovnání vnitroukrajinské krize je podle Lavrova „skutečný dialog” mezi Kyjevem a východoukrajinskými povstalci. Úkolem ukrajinského vedení je nalézt kompromis. Kampaň před nedělním prvním kolem prezidentských voleb neproběhla na Ukrajině bez problémů, Moskva ale bude rozhodnutí voličů respektovat, řekl ruský ministr.

Lavrov ujistil Ukrajinu, že Moskva uznává nového prezidenta a že ruské vedení má zájem na dialogu s ním. Prohlásil ale, že Kreml nestojí o žádné prostředníky. Porošenko přitom v neděli bezprostředně po oznámení výsledků prvního kola voleb prohlásil, že je ochoten diskutovat s ruským vedením, ale jen přes prostředníky z USA a Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám