Hlavní obsah

Rakousko chce s Českem jednat o uprchlické krizi

Vídeň
Aktualizováno

Dvoustranná jednání se sousedními státy Českem, Slovenskem a Maďarskem mají být jedním z kroků, které chce rakouská vláda podniknout v rámci řešení současné uprchlické krize. Po zasedání kabinetu to v úterý podle agentury APA uvedl rakouský kancléř Werner Faymann.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

Právě Česko, Slovensko a Maďarsko, ale i Polsko a pobaltské státy v minulosti Faymann několikrát kritizoval za údajný nedostatek solidarity v nynější migrační krizi. Evropa podle něj musí situaci vyřešit společně, a to nikoli pomocí plotů a strážních věží, ale zesílenou spoluprací. Jinak prý hrozí konec schengenského systému, který umožňuje volný pohyb mezi zapojenými státy.

Při bilaterálních jednáních se chce Faymann pokusit své partnery ze středoevropských zemí přesvědčit o nutnosti spravedlivého rozdělení uprchlíků v rámci Evropy. "Musíme vynaložit mnohem více sil, aby se Evropa nerozpadla," uvedl v úterý Faymann.

Kancléř i po úterním jednání své vlády znovu kritizoval Maďarsko za stavbu plotu na hranicích se Srbskem i za nedodržování dublinských pravidel upravujících způsob projednávání azylových žádostí v rámci Evropské unie.

Špatně jste to pochopili

Budapešť podle Faymanna záměrně "špatně pochopila" prohlášení Německa, že nebude uprchlíky ze Sýrie vracet do země, kde překročili hranice EU, a že bude přímo posuzovat jejich žádosti o azyl. [celá zpráva]

Dublinská úmluva, která je základem evropské azylové politiky, nedává podle Faymanna sice dlouhodobě smysl, přesto ji ale není možné ignorovat. "Zákony musí dodržovat i Maďarsko," uvedl.

Podle dublinských pravidel má žádost o azyl posoudit ten stát EU, který je odpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na unijní území, tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil.

Země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko) a pobaltské státy Faymann naposledy kritizoval v pondělním rozhovoru s televizní stanicí ORF. Tyto země jsou podle něj na uprchlickou krizi nepřipravené a snaží se problém ignorovat, což vede k tomu, že země jako Rakousko čelí takovému náporu imigrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám