Hlavní obsah

RAF v Sýrii poprvé zabíjelo. Nálet nepřežili dva britští džihádisté

Londýn

Britské královské letectvo podniklo v Sýrii nálet, jehož oběťmi se stali radikální islámští bojovníci, kteří byli britskými občany. V pondělí to v parlamentu ohlásil předseda vlády David Cameron. Útok podle svých slov sám povolil.

Jedním ze zabitých členů IS je Brit Reyaad Khan z Cardiffu.

Článek

„Mojí povinností jakožto předsedy vlády je chránit bezpečnost britského lidu. Jestliže existuje přímá hrozba britskému lidu a my ji můžeme zastavit tím, že podnikneme okamžitou akci, pak budu jakožto předseda vlády vždy připraven tuto akci podniknout,“ prohlásil Cameron. Dodal, že to se v budoucnu nemusí týkat jen Sýrie, ale třeba Libye, anebo jakékoli jiné země.

Jedná se o vůbec první potvrzený smrtící nálet Britů v Sýrii, a jak přiznal Cameron, v novodobých dějinách také o bezprecedentní útok na britského občana v zahraničí.

Plánoval útoky v Británii

Útok se stal 21. srpna v baště extremistů Islámského státu, v Rakce. Hlavním terčem byl podle Camerona dvacetiletý Reyaad Khan z Cardiffu, který „organizoval konkrétní a barbarské útoky proti Západu“.

Podle Camerona mladík chystal množství teroristických útoků na půdě britského království včetně útoků při letních „vzpomínkových akcích s účastí předních představitelů“.

Deník The Daily Telegraph k tomu uvedl, že oslav výročí vítězství nad Japonskem v druhé světové válce se počátkem srpna kromě Camerona účastnila královna Alžběta II. a tajné služby upozorňovaly na to, že by ceremoniál mohl být terčem teroristů.

Khan měl v Sýrii pobývat od loňského roku a podle britského deníku se znal s šéfem tříčlenného gangu, který se v roce 2010 pokusil o sérii teroristických útoků včetně pumového atentátu na londýnskou burzu.

Společně s Khanem byl podle Camerona při náletu zabit i další britský džihádista Rahul Amin. Jiný Brit, Junaid Hussain, byl zabit o tři dny později při americkém útoku, doplnil premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám