Hlavní obsah

Putin: Spravedlnost a pravda je na ruské straně

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Moskva podle jeho slov nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny, a cílem operace bude ochrana lidských životů. Spravedlnost je podle Putina na ruské straně.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky,“ řekl Putin v televizním projevu. Rusko podle svého prezidenta nemá v plánu okupaci ukrajinských území a nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně.

Vyzval ukrajinské vojáky, aby „ihned složili zbraně a vrátili se domů“.

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví.

„Spravedlnost a pravda je na ruské straně,“ prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela na ukrajinském režimu.

„Nikdo by neměl pochybovat o tom, že přímé napadení naší země by vedlo pro jakéhokoli potenciálního agresora k jeho porážce a hrozivým důsledkům,“ prohlásil.

Izrael po váhání odsoudil Rusko za napadení Ukrajiny

Svět

Ve středu Putina požádali lídři východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, aby jim pomohl odvrátit „agresi ze strany ukrajinské armády“.

Svět odsuzuje ruský útok na Ukrajinu

Zahraniční

Ukrajině vzkázal, že kroky Ruska nesouvisí s narušováním jejích zájmů, ale s její ochranou před těmi, „kdo z ní udělali rukojmí“.

Cíl invaze je podle něj „ochrana lidí, kteří byli po osm let cílem útlaku a genocidy ze strany kyjevského režimu“, prohlásil podle agentury Interfax s tím, že proto bude Rusko „usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“.

Domnívá se rovněž, že „významné státy NATO podporovaly krajní nacionalisty a neonacisty“.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinská armáda je proti té ruské trpaslík

Srovnání ozbrojených sil Ukrajiny a Ruska je velký nepoměr v neprospěch Ukrajiny. Podle údajů serveru globalfirepower.com má Ukrajina aktuálně 22. nejsilnější...

Výběr článků

Načítám