Hlavní obsah

Putin má od parlamentu schváleno použití síly v Sýrii. Letectvo už je nasazeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin požádal horní komoru parlamentu o povolení k použití vojenské síly za hranicemi. Zákonodárci v Radě federace jeho požadavek promptně schválili. Podle některých zpráv už Rusové v Sýrii zahájili útoky.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Šéf Putinovy kanceláře Sergej Ivanov řekl, že Rusko o pomoc požádala syrská vláda. „Syrský prezident požádal vedení naší země o vojenskou pomoc,“ uvedl.

Kancelář syrského prezidenta Bašára Asada to později potvrdila. Damašek upozorňoval už minulý týden, že v případě potřeby se na Moskvu obrátí, aby vojensky pomohla.

V Putinově žádosti k senátorům se hovoří o „nasazení armádního kontingentu Ruské federace“ na základě „univerzálně uznávaných principů a norem mezinárodního práva“. Podle Kremlu však jde jen o nasazení letectva.

Rusové už v uplynulých týdnech vybudovali předsunutou leteckou základnu v syrské Latakíji. Moskva je dlouhodobým Asadovým spojencem.

To, že by se ruské letouny mohly připojit k náletům proti radikálům z Islámského státu, už Putin avizoval. Prozatím ale vyloučil nasazení bojových sil na zemi. [celá zpráva]

Žádost obratem schválili

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková ve středu dopoledne uvedla, že senátoři se budou prezidentovou žádostí zabývat ještě dnes. Jen o pár minut později přišla zpráva, že komora žádost jednomyslně schválila.

Ruský prezident se naposledy s podobným požadavkem na Radu federace obrátil loni během obsazování krymského poloostrova, i tehdy hned obdržel svolení.

Údajně už útočí

Podle některých blízkovýchodních médií už ruská letadla zahájila v Sýrii útoky, ale Kreml to odmítl potvrdit.

Rusové mají už několik dní v Latakíji desítky bojových letadel a podle středeční zprávy izraelského serveru Debkafiles tam přistála další letka útočných a stíhacích letounů Su-34.

Současně bylo oznámeno, že Pentagon přes Bagdád otevřel komunikační kanál s Ruskem, aby se koordinovaly vojenské akce obou stran. Američané a jejich spojenci na Islámský stát v Sýrii útočí už od loňska.

USA rovněž už předminulý týden obnovily vojenskou spolupráci s Ruskem, přerušenou po loňské anexi Krymu Ruskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové satelitní záběry zachycují ruskou vojenskou techniku v SýriiVideo: Reuters

Spojené státy před ruskou intervencí v Sýrii varovaly. Podle nich může způsobit ještě větší násilnosti a nestabilitu v Sýrii. Washington s Moskvou o věci intenzivně jedná, po úterní schůzce prezidentů Vladimira Putina a Baracka Obamy se ještě ve středu znovu sejdou ministři zahraničí Sergej Lavrov a John Kerry, uvedla agentura Interfax. Bude to už třetí schůzka v posledních dnech.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Reklama

Související články

Rusko zvažuje nálety na Islámský stát

Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí na pozice Islámského státu (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to...

Asad musí jít, prohlásil Obama

Spojené státy trvají na demisi syrského prezidenta Bašára Asada. Po jeho odchodu bude dosaženo porážky radikálů z Islámského státu, řekl ve středu během...

USA omezily vojenský výcvik Syřanů

Spojené státy zastavily do odvolání nábor dalších Syřanů pro jejich výcvik americkou armádou a tento program přehodnocují. Sdělil to v úterý mluvčí Pentagonu...

Saúdská Arábie pohrozila Asadovi silou

Syrský prezident Bašár Asad bude donucen k odchodu silou, pokud selže preferované politické řešení. V úterý to podle agentury AP prohlásil saúdský ministr...

Výběr článků

Načítám