Hlavní obsah

První bariéra mezi dvěma zeměmi Schengenu. Maďarsko ji staví na hranicích se Slovinskem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bariéru ze žiletkového drátu začali pokládat ve čtvrtek vojáci maďarské armády na maďarsko-slovinské hranici. Podle agentury MTI si to vyžádala blízkost hranice s Chorvatskem, přes kterou proudí do Maďarska tisíce migrantů. Je to vůbec poprvé, kdy se staví zátaras mezi zeměmi, které jsou členy schengenského prostoru.

Foto: MTI.hu

Maďarští vojáci pokládají žiletkový drát na maďarsko-slovinské hranici

Článek

Žiletkový drát ve třech vrstvách na sobě byl osazen v úseku mezi maďarskou obcí Tornyiszentmiklós a slovinskou obcí Pince. Na silnici, která spojuje oba státy, je připravený také mobilní zátaras pro případné uzavření silnice. Silniční provoz mezi oběma státy je zatím plynulý.

Foto: MTI.hu

Mobilní bariéra na maďarsko-slovinské hranici

Agentura MTI zaznamenala v okolí maďarsko-slovinské hranice v průběhu celého dne aktivitu maďarských policistů a vojáků, kteří se podílejí na výstavbě bariéry.

Maďaři čekají na hranicích s Chorvatskem konflikty

Maďarsko zatím postavilo zátaras na 175 kilometrů dlouhé maďarsko-srbské hranici a v rychlém tempu se staví také na maďarsko-chorvatské hranici. Server origo.hu s odvoláním se na zdroje blízké maďarské vládě uvedl, že Maďarsko o víkendu nebo nejpozději začátkem příštího týdne uzavře hranice s Chorvatskem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle serveru na maďarsko-chorvatských hranicích může dojít k mnohem tvrdším konfliktům, než tomu bylo při uzavření maďarsko-srbské hranice. Migranti tehdy zaútočili na maďarské policisty kameny a ti odpověděli slzným plynem a vodním dělem.

Foto: MTI.hu

Výstavba dvojí bariéry na maďarsko-chorvatské hranici

Po uzavření maďarsko-chorvatské hranice by zde platil stejný systém, jako na maďarsko-srbské hranici a každý, kdo by nelegálně překročil hranice, by byl zatčen.

Server upozornil, že značnou část maďarsko-chorvatské hranice tvoří řeka Dráva. Origo.hu tvrdí, že Chorvatsko schválně snižuje hladinu řeky, která dnes dosahuje jen 41 centimetrů.

„Proud vody však dosahuje 324 metrů krychlových za sekundu a je velmi nebezpečný,“ dodal server.

Foto: MTI.hu

Výstavba dvojího zátarasu na maďarsko-chorvatské hranici

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám