Hlavní obsah

Poslanci budou kreativní, varuje šéf sněmovny Johnsona před obcházením zákona o brexitu

Londýn

Předseda britského parlamentu John Bercow ve čtvrtek vyzval poslance ke kreativitě, pokud by se premiér Boris Johnson pokusil ignorovat nebo obejít zákon blokující brexit bez dohody. Uvedl, že pokud by premiér něco takového udělal, bylo by to jako vykrást banku a hájit se, že peníze půjdou na charitu.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

John Bercow

Článek

„Neměl by dále odmítat požadavek na prodloužení článku 50 (Lisabonské smlouvy upravující odchod z EU), protože to, co by on mohl považovat za vznešený konec nejrychlejšího odchodu z EU, by mohlo být přirovnáno k omluvě bankovní loupeže tím, že ukradená hotovost byla hned poté věnována na charitu,“ řekl Bercow podle stanice BBC. Dodal, že nedodržení zákona by bylo „hrozným příkladem pro zbytek společnosti“.

„V parlamentní demokracii v moderní Británii v roce 2019 my poslanci a zákonodárci jistě nemůžeme vést debatu o tom, zda je nebo není potřeba dodržovat zákon,“ zdůraznil Bercow.

Premiér Johnson je odhodlán vyvést zemí z EU na konci října, už řekl, že by raději ležel mrtvý ve škarpě, než aby odložil brexit. Poslanci ale schválili zákon zakazující brexit bez dohody se zbytkem EU, nicméně žádná dohoda na obzoru není.

Pokud vláda ke stanovenému datu odchodu Británie z EU 31. října neudělá nic, tzn. ani neuzavře dohodu s EU, ani nepožádá o odklad brexitu, Spojené království odejde z unie bez dohody, ačkoliv to jeho vlastní zákon zakazuje. Podle Bercowa má parlament variantu, že by vláda zákon nedodržela, „odříznout, a to energicky“.

Předseda sněmovny varoval, že poslanci nebudou nečinní: „Pokud prosazení bude vyžadovat další procedurální kreativitu, je jisté, že se to stane, a ani limity stávajících pravidel ani ubíhající čas to nezastaví.“

„Jediný brexit, který budeme mít, bude brexit, který jednoznačně podpoří Dolní sněmovna,“ prohlásil Bercow, dlouholetý šéf sněmovny, který nedávno oznámil brzký odchod ze svého postu. [celá zpráva]

Jednání s EU nemusejí přinést výsledek

Když byl ve čtvrtek zveřejněn dokument vlády o možném odchodu bez dohody, který poukazuje na řadu potíží, Johnson zdůraznil, že jde o nejhorší scénář. Vyzdvihl, že Spojené království bude připravené na odchod z EU ke stávajícímu datu i bez dohody, „pokud se to bude muset udělat“.

„Jestliže to budeme muset udělat, budeme připraveni na odchod bez dohody, a znovu zdůrazňuji, že tento konec (v EU) není naším záměrem,“ tvrdí Johnson.

Zatím ale není jasné, zda jednání Británie s EU o úpravě dohody o brexitu přinese jakýkoliv výsledek. Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier řekl ve čtvrtečním projevu k poslancům Evropského parlamentu, že vyjednání nové dohody je nejisté navzdory jednáním mezi EU a Johnsonovým týmem. „Nemohu vám objektivně říci, zda kontakty s vládou pana Johnsona povedou k dosažení dohody do půlky října. Nemáme žádný důvod k optimismu,“ uvedl Barnier. Připomenul, že jedna dohoda už vyjednána byla.

Nakonec ale dodal: „V nadcházejících týdnech uvidíme, zda jsou Britové schopni podat konkrétní písemné návrhy, které bude právně využitelné.“

Johnson opakovaně mluví o alternativách k tzv. irské pojistce, ale žádné konkrétní návrhy nepředložil, uvedli různí evropští politici.

Irská pojistka má za každou cenu zablokovat vznik pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem, ta by ve svém důsledku mohla ponechat Severní Irsko v jednotném trhu EU, což byl důvod, proč návrh dohody britští poslanci opakovaně odmítli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám