Hlavní obsah

Porošenko přijal Zemanovo pozvání do Prahy

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko jako zatím jediný přijal pozvání hlavy České republiky Miloše Zemana do Prahy na vzpomínkovou akci k 70. výročí osvobození koncentračního tábora v polské Osvětimi. Zeman pro tuto příležitost pozval státníky všech vítězných mocností včetně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Pro nás je vzpomínka na holocaust svatá a prezident Prahu při této významné a tragické příležitosti navštíví,“ potvrdil České televizi ukrajinský ministr zahraničních věcí Pavlo Klimkin.

Porošenko je zatím jediný z pozvaných státníků, kdo účast potvrdil. Z Ruska, USA, Francie ani Velké Británie zatím odpovědi nedorazily.

Akce se má uskutečnit v lednu.

Zeman si pozváním ruského prezidenta Putina za rostoucího napětí v souvislosti s krizí na Ukrajině vysloužil kritiku a proti jeho výrokům se ohradila i ukrajinská diplomacie. [celá zpráva]

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček ale v rozhovoru pro Právo upozornil, že ČR vystupuje v roli hostitele, nikoliv pořadatele lednové akce. Tím je Evropský židovský kongres. Přípravy navíc podle Kmoníčka koordinuje ministerstvo zahraničí, nikoliv Hrad. [celá zpráva]

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

V čele evropského židovského kongresu stojí ruský miliardář Vjačeslav Moše Kantor, o němž se hovoří jako o spojenci Putina.

Reklama

Související články

Porošenka na Majdanu uvítaly protesty

Nepřívětivě v pátek uvítali demonstranti v centru Kyjeva ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Přišel v doprovodu viceprezidenta USA Joea Bidena položit...

Výběr článků

Načítám