Hlavní obsah

Papež František se omluvil za korupci mezi duchovními

Vatikán
Aktualizováno

Papež František se omluvil za korupci, které se podle něj dopustili i někteří katoličtí duchovní, a to včetně některých prelátů. Uvedla to v úterý italská tisková agentura ANSA.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Papež František

Článek

Při pondělní mši papež podle Rádia Vatikán upozornil, že zkaženost mocných je nakonec placena chudými, kteří se kvůli chamtivosti druhých ocitají bez toho, co potřebují a na co mají právo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"V tisku často čteme, jak skončil u soudu politik, který kouzelně zbohatl, jak skončil před soudem šéf podniku, který pohádkově zbohatl, tedy vykořisťováním svých zaměstnanců. Mluví se hodně o prelátovi, který se příliš obohatil a opustil svoje pastorační povinnosti, aby pečoval o svoji moc. Tak je to se zkorumpovanými politiky, podnikateli i církevními hodnostáři. Jsou takoví všude,“ uvedl papež během svého kázání.

„Všichni jsme pokoušeni korupcí. Tento hřích je na dosah, protože kdo má nějakou pravomoc, cítí se mocný, cítí se být skoro Bohem," dodal František.

Důsledkem ekonomické a politické korupce je podle Františka kupříkladu nedostatek léků v nemocnicích a děti bez možnosti vzdělávat se.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

"Avšak jediným východiskem z této zkaženosti, jedinou cestou k překonání pokušení a hříchu korupce je služba. Korupce totiž vychází z domýšlivosti a pýchy, zatímco služba pokořuje. A skromná dobročinná láska pomáhá druhým," prohlásil František.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám