Hlavní obsah

Nový ruský sojuz má problém, nevejde se do montážní linky

Moskva

Nový ruský kosmodrom Vostočnyj, který má v budoucnu nahradit pronajímaný Bajkonur v Kazachstánu, pronásleduje smůla či alespoň trápí dětské nemoci. Zřejmě kvůli chybičce v projektu se ukázalo, že nosná raketa Sojuz, dopravená na kosmodrom, se nevejde do montážní linky, kde má být dokončena a vyzkoušena.

Foto: Profimedia.cz

Ruská vesmírná raketa Sojuz při startu z kosmodromu Bajkonur

Článek

„Zařízení, kde se měly očistit a ohřát jednotlivé bloky (rakety), se projektovalo pro jinou variantu a neodpovídá rozměrům rakety dopravené na kosmodrom," uvedla agentura TASS s odvoláním na zdroj z kosmického průmyslu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problém údajně ale půjde vyřešit „náhradním způsobem". Navíc raketu se na kosmodrom podařilo dopravit dříve, než se čekalo, už 24. září.

Průšvihy mají skončit

Raketu Sojuz-2.1a vypravili z výrobního závodu v povolžské Samaře po železnici 6. září. Vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má na starosti stavbu nového kosmodromu provázenou skandály okolo defraudací, skluzů, stávek a nevyplácení výplat stavbařům, přitom dal najevo, že všechny průšvihy musí skončit. „Začalo odpočítávání," prohlásil.

Stavební práce na kosmodromu mají být hotovy do 30. listopadu, první raketa má odtud odstartovat v prosinci.

Nový kosmodrom nedaleko městečka Uglegorsk v Amurské oblasti na Dálném východě u čínských hranic Rusové budují od roku 2010. Vostočnyj má Rusko zbavit závislosti na kosmodromu Bajkonur, který leží na území sousedního Kazachstánu a který si Moskva pronajímá. Na nový projekt Moskva dosud vynaložila přes 100 miliard rublů.

Reklama

Související témata:

Související články

Havárii Sojuzu způsobila výrobní chyba

Příčinou havárie ruské nákladní lodi Progress, která se koncem srpna několik minut po startu zřítila do altajských stepí, je výrobní závada na nosné raketě...

Sojuz měl při návratu vážné problémy

Když ve středu opustili tři astronauté kosmickou loď Sojuz TMA-08M, která je dopravila na Zemi z orbitální stanice ISS, vypadali otřeseni. Nebylo divu, návrat...

Výběr článků

Načítám