Hlavní obsah

Nové příměří na Ukrajině nevydrželo

Kyjev

Dva lidé byli zabiti a šest dalších bylo zraněno u Luhansku na východní Ukrajině, oznámila ve středu ukrajinská armáda. Podle jejího mluvčího Andrije Lysenka se vojenský vůz ocitl v nastražené pasti. Incident je prvním vážným porušením obnoveného příměří.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský voják u Avdijivky. Ilustrační foto

Článek

Auto podle Lysenka najelo na minu a následně se jeho posádka stala terčem odstřelovače. Zemřeli dva civilisté, kteří se podíleli na operaci proti pašerákům severovýchodně od města Luhansk na demarkační čáře mezi provládními silami a povstalci.

Jedná se první vážné porušení nově dohodnutého příměří, které začalo platit v úterý. Až dosud obě strany hlásily jen drobné incidenty.

Příměří mezi vládou a rebely bylo dohodnuto poprvé v únoru v běloruském Minsku, bylo však pravidelně porušováno, takže se počet obětí konfliktu, který vypukl loni v dubnu, vyšplhal na nejméně 6800.

Součástí minské dohody bylo i udělení zvláštní správy Luhanské a Doněcké oblasti. Parlament příslušný návrh ústavních změn schválil v pondělí v prvním čtení. Schvalování provázel násilný protest nacionalistů a příznivců krajní pravice. Při střetech přišli o život tři zasahující policisté.

Reklama

Související články

WHO varuje před šířením obrny na Ukrajině

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena výskytem dětské obrny na západě Ukrajiny a varuje před jejím možným rozšířením. Napsal to ve středu...

Výběr článků

Načítám