Hlavní obsah

Němečtí poslanci neformálně vyslechnou Snowdena v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí poslanci vyslechnou bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena v Moskvě ještě před začátkem letních parlamentních prázdnin. Jejich jednání se Snowdenem nebude mít charakter výpovědi před parlamentním výborem, ale spíše podobu neformálního rozhovoru.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Zástupci opozičních Zelených a postkomunistické Levice ve Spolkovém sněmu neuspěli se svým požadavkem, aby výbor vyslechl Snowdena standardním způsobem v Berlíně. Poslanec za Zelené Konstantin von Notz následně ve čtvrtek podle agentury DPA označil plán vládních stran na neformální rozhovor s bývalým analytikem NSA v Moskvě za "cestu na kávu".

Vládní strany upozorňují, že výslech Snowdena v Berlíně by pro někdejšího pracovníka NSA znamenal bezpečnostní riziko. Německý kabinet odmítl poskytnout záruky, že Snowden v případě příletu do Německa nebude zadržen a vydán do Spojených států. USA na něj vydaly zatykač kvůli tomu, že vynesl z NSA informace o monitorování elektronické komunikace statisíců lidí po celém světě.

Právě kvůli Snowdenovým loňským odhalením chtějí němečtí poslanci s analytikem mluvit. Domnívají se, že by mohl přinést dodatečné informace o tom, jakou činnost vyvíjela NSA v Německu. Snowden v květnovém rozhovoru pro týdeník Stern řekl, že v NSA osobně vedl operace pro získávání a analýzu informací z německých zdrojů.

Související témata

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová po oznámení odhadů, které jí přisoudily až 42 procent

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Z materiálů, které Snowden před rokem poskytl médiím, vyplývá, že NSA monitorovala mimo jiné i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. Německý nejvyšší státní zástupce Harald Range kvůli tomu zahájil vyšetřování proti neznámému pachateli kvůli podezření z nelegální špionáže. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vycvičili mě jako špióna, tvrdí Snowden

Bývalý analytik americké tajné služby NSA Edward Snowden se v rozhovoru s televizí NBC News ohradil proti nařčení kritiků, že pracoval jen na nižší úrovni....

Výběr článků

Načítám