Hlavní obsah

Naprostý, absolutní, žalostný chaos. Britská vláda je v rozkladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako absolutní chaos popisují očití svědci dění v britském parlamentu ve středu večer. Hlasování o zákazu frakování se zvrhlo ve vulgární nadávky a emotivní rezignace. Část konzervativních poslanců totiž chtěla hlasováním dát najevo, že pro ně jejich šéfka, premiérka Liz Trussová, skončila. Lídr opozice Keir Starmer má z jejího vládnutí legraci.

Středeční bouřlivé jednání britského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

„Byla to noc plná udivujících scén ve Westminsteru,“ začal večerní zprávy moderátor televize ITV Tom Bradby.

Poslanci se ve středu večer sešli v parlamentu, aby rozhodli o tom, jestli zakázat kontroverzní technologie frakování (hydraulického štěpení) při těžbě břidlicového plynu.

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Liz Trussová (uprostřed) na středečním zasedání

Spekulovalo se, že straničtí kritici premiérky Trussové využijí hlasování k projevení faktické nedůvěry vládě.

K tomu, aby poslanci hlasovali tak, jak si přeje vláda, existuje role takzvaných „whips“, v překladu doslova bičů.

Ti ve středu zřejmě svou roli nezvládli. Někteří poslanci si stěžovali, že byli fyzicky natlačeni do hlasovacích místností a „zastrašováni“, aby hlasovali s vládou.

„Stručně řečeno: Naprostý, absolutní, žalostný chaos,“ neskrýval šok moderátor.

„Už je mi to úplně jedno“

Další poslanci hovořili o „totálním masakru“ a „naprostém šílenství“, když jeden z ministrů Jacob Rees-Mogg údajně křičel na kolegy, že „tohle není hlasování o nedůvěře“. Ti mu zase nevybíravým anglickým slovíčkem na čtyři písmena vzkazovali, kam má jít.

V jednu chvíli médii proběhla zpráva, že hlavní whip Wendy Mortonová rezignovala a spolu s ní i její zástupce Craig Whittaker. „Jsem naprosto ku*va rozzuřený. Už je mi to ku*va úplně jedno,“ citovala ho stanice ITV.

Vláda nakonec oznámila, že oba ve svých pozicích zůstávají. Labouristický návrh na zákaz frakování byl zamítnut poměrem hlasů 230 ku 326, tedy vládní většinou 96 hlasů.

„O premiérčině působení se už píše kniha. Podle všeho to bude ‚O Vánocích venku‘. To má být datum vydání, nebo název?“ utahoval si z Trussové lídr opozice Keir Starmer.

Již zmiňovaný moderátor Bradby sled událostí shrnul slovy, že „nikdo netuší, co se děje, ale těžko uvěřit, že by Liz Trussová zvládla přežít do rána“.

Premiérce Trussové mydlí schody kolegové z vlastní strany. Servítky si neberou

Zahraniční

Nelze ji nahradit

Trussová je přitom ve funkci premiérky teprve šest týdnů. Problém je, že podle pravidel strany nelze nového lídra zpochybnit oficiálními postupy nejméně rok po nástupu do funkce.

Konzervativci však věří, že při dostatečném tlaku přinutí Trussovou, aby rezignovala sama.

Alternativní cestou by bylo vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, ovšem otázkou je, zda by konzervativní poslanci kritičtí k premiérce byli ochotni hlasovat spolu s opozicí, když vidí v průzkumech, že by předčasné volby vynesly k moci labouristy.

Je tu ale ještě třetí možnost - konzervativci si prostě mohou změnit svá interní pravidla tak, aby mohli svou lídryni sesadit ihned.

Reklama

Výběr článků

Načítám