Hlavní obsah

Na vůdce doněckých separatistů byl prý spáchaný atentát

Doněck

U sídla vlády proruských rebelů v Doněcku na východě Ukrajiny zahřměla ve čtvrtek večer silná exploze, po které následovala střelba z automatických zbraní. Oznámily to ruské agentury. Prý šlo o pokus o atentát na jednoho z vůdců doněckých separatistů Denise Pušilina, který však nebyl na místě.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Mezi ukrajinskými rebely zuří šarvátky a neshody.

Článek

"Neznámí pachatelé vyhodili do povětří automobil předsedy parlamentu Doněcké lidové republiky," uvedla agentura ITAR-TASS s odvoláním na samého Pušilina. "Vybuchlo mé auto. Byli tam tři lidé, dva jsou těžce raněni," řekl Pušilin a dodal, že tento vůz přestal používat před dvěma dny.

"Od budovy se valí hustý dým. Je slyšet střelbu jednotlivých automatických zbraní dávkami," popisoval situaci zpravodaj agentury Interfax. Později upřesnil, že hasiči se pokoušejí uhasit automobil, ve kterém byli zraněni tři Pušilinovi osobní strážci. Zranění prý utrpěli i kolemjdoucí.

Pušilin již dříve - po atentátu na svého spolupracovníka - připsal snahy o své umlčení "agentům Kyjeva". Ukrajinský tisk však často píše i o sporech i šarvátkách mezi vzájemně soupeřícími povstaleckými skupinami.

Povstalecká vláda samozvané Doněcké lidové republiky sídlí v budově správy Doněcké oblasti. Pušilin byl ve čtvrtek v Moskvě, kde žádal o vyslání "mírových sil", tedy o ruský vojenský zásah na východní Ukrajině.

Reklama

Související články

Porošenko telefonoval Putinovi

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek telefonicky jednal s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem o svém mírovém plánu, který má zastavit...

Výběr článků

Načítám