Hlavní obsah

Na Slovensku zranili Maďara

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATIASLAVA

Po pondělním útoku skupiny mladíků ve městě Sládkovičovo na jihu Slovenska museli mladého Maďara hospitalizovat se zraněním hrudníku. Zástupce maďarského ministerstva zahraničí odpoledne odevzdal v protestní nótu slovenskému velvyslanci v Budapešti Juraji Migašovi. Maďarsko v ní opět požádalo slovenskou vládu, aby jednoznačně odsoudila množící se etnicky motivované útoky proti příslušníkům maďarské menšiny.

Článek

"Při loučení se svou přítelkyní jsem řekl maďarsky, aby mi ještě zavolala. Najednou na mně začalo slovně útočit šest mladíků, z nichž dva mně začali bít do hlavy a hrudníku," uvedl napadený muž ve Slovenské televizi.

"Pacient má poranění hrudníku a poškozené plíce. Bude se léčit několik týdnů," uvedl lékař Viliam Kratochvíl z nemocnice ve městě Galanta. Útočníci údajně křičeli nacionalistická hesla, přičemž se zmínili o šéfovi nacionalistů Jánu Slotovi. Oběť i útočníci se dobře znají a nikdy mezi sebou žádné problémy neměli.

Útočníky policie zadržela, ale při výslechu popřeli, že by měli nacionalistické poznámky. "Z vyšetřování nevyplynulo, že by se jednalo o národnostní extremismus. Policie proto celou záležitost vyhodnotila, jako výtržnictví. Zahájili jsme proti nim trestní stíhání ve věci výtržnictví," uvedla mluvčí policie Martina Kredátusová.

Reakce slovenského velvyslance na maďarskou nótu

Slovenský velvyslanec informoval maďarskou stranu o krocích slovenských orgánů namířených proti projevům extremismu. Podle zprávy, kterou Právu poskytlo slovenské ministerstvo zahraničí, Migaš vyslovil překvapení nad tím, že jakékoli kroky učiněné slovenskou vládou a dalšími orgány s cílem zabránit projevům extrémismu maďarská strana ignoruje.

"Nadměrná publicita, početná prohlášení a nepřiměřenost reakcí maďarské strany přispívají k vytváření atmosféry napětí. Navíc Slovenská republika registruje internacionalizaci otázky ze strany maďarských orgánů a její přenášení na mezinárodní fórum, co poškozuje dobré jméno naši země," uvedl velvyslanec. Potvrdil zájem vlády SR na uklidnění situace a na dalším rozvoji dobrých sousedských vztahů mezi oběma zeměmi. Zároveň tlumočil návrh slovenské strany, aby šéfové diplomacie obou zemí vydali společné prohlášení odsuzující incidenty.  

Maďarský postoj a Ficova reakce

Maďarská ministryně zahraničí Kinga Gönczová uvedla, že Maďarsko přistoupilo k předání nóty, protože reakce slovenského premiéra Roberta Fica na útoky nebyly jednoznačné. "V posledních letech se podobné útoky neobjevily. K napětí určitě přispěla účast Slovenské národní strany v nové slovenské vládě," uvedla Gönczová v Maďarské televizi. Ministryně také odsoudila protislovenské projevy, které se objevily na některých fotbalových stadionech v Maďarsku.      

Opakované výzvy z maďarské strany označil slovenský premiér Robert Fico za diktát, jak má postupovat vláda suverénního státu: "Jasně odsuzuji jakékoli projevy nesnášenlivosti a intolerance, ale odmítám, aby nám někdo říkal, co máme a co nemáme (dělat), jak má vypadat vláda na Slovensku. Jsme suverénní země v suverénní zemi. Nikdy nedovolím, aby mi někdo diktoval tempo vlády. My víme, co máme dělat, co se týče oblasti boje proti extremismu a nesnášenlivosti."

Tisk kritizuje Fica

Slovenský deník SME však poukazuje na to, že mluvčí Slovenské národní strany Rafael Rafaj odsoudil páteční útok na dívku maďarské národnosti v Nitře  [celá zpráva] mnohem jednoznačněji než Fico.

"Premiér se od pátku chová tak, jako kdyby nechápal, co od něj všichni chtějí. Když to opravdu neví, je to špatné, pokud to však jen předstírá, je to mnohem horší. Fico odsoudil projevy extrémismu a nesnášenlivosti, k nimž došlo na území Maďarské a Slovenské republiky. Přehlíží přitom jednu podstatnou věc: skutečnost, že k fyzickému útoku došlo jen na území republiky, kde je premiérem. Fico se chová jako politik v situaci, kdy měl konat jako státník," píše deník SME.

Reklama

Související témata:

Související články

V Budapešti počmárali slovenskou ambasádu

Plot před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti v noci z úterý na středu postříkali neznámí pachatelé červenou barvou. Na chodník napsali:...

SMK podala trestní oznámení na Jána Slotu

Strana maďarské koalice (SMK) podala trestní oznámení na předsedu vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Slotu. Reagovala tak na Slotova protimaďarská...

Maďarští rowdies žádali smrt Jána Sloty

Maďarští fotbaloví fanoušci přinesli o víkendu na dva stadióny transparenty s protislovenskými hesly. Stálo na nich, že Slováci budou navždy "otroky Maďarů"...

V Nitře zmlátili studentku, mluvila maďarsky

Na Slovensku se v pátek odehrál další protimaďarský incident. Ve městě Nitra dva mladíci fyzicky napadli 23letou studentku jen proto, že do mobilního telefonu...

Výběr článků

Načítám