Hlavní obsah

Moskva protestuje, Ukrajina prý nevpouští do země ruské turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Na Ukrajině řádí pravicoví radikálové, ale tamní úřady to nezajímá a místo toho brání ve vstupu do země ruským turistům, prohlásilo v pondělí ruské ministerstvo zahraničí. Kyjev se brání a tvrdí, že oni údajní ruští turisté ve skutečnosti pořádají na východě Ukrajiny demonstrace se separatistickými požadavky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinská demonstrace v OděseVideo: Reuters

 
Článek

"Ukrajinské úřady při porušení všech stávajících smluv nevpouštějí na území Ukrajiny ruské občany. Fakticky vybudovali zátaras proti pohraniční spolupráci," praví se v prohlášení. "Udivuje stydlivé mlčení našich západních partnerů, organizací na ochranu lidských práv a zahraničních médií. Vzniká otázka, kde je ta slavná objektivnost a oddanost demokracii."

Věci podle Moskvy "dospěly tak daleko, že 8. března v Charkově skupina zamaskovaných ozbrojenců začala střílet po pokojných demonstrantech a v důsledku toho došlo ke zraněním". Ukrajinská policie prý také zatkla sedm ruských novinářů pod záminkou, že je zajímají jen "jednostranná provokativní témata". "Jedním slovem, to je 'svoboda médií' v akci," uzavřelo ruské prohlášení.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinky protestují proti eskalaci napětí s Ruskem

Sedm zatčených Rusů, údajně novinářů, nebylo podle agentury Interfax s to se prokázat, že by pracovali ve službách jakéhokoliv ukrajinského či ruského média. Podle charkovských médií se pětice proruských demonstrantů skutečně stala terčem útoku zamaskovaných lidí s obušky a musela pak vyhledat lékařské ošetření, k žádnému vážnému zranění však nedošlo a všichni byli po poskytnutí první pomoci propuštěni. Policie na místě incidentu našla nábojnice z plynové pistole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruská demonstrace na KrymuVideo: Reuters

V Charkově a v Doněcku v sobotu demonstrovali proruští aktivisté, kteří požadovali plebiscit o připojení k Rusku. V obou městech se sešlo asi 3500, respektive 10 tisíc lidí s transparenty typu "Lid je pro referendum", "Naše vlast je SSSR", "Za svazek bratrských národů", "Fašismus neprojde" a "Pryč s NATO".

Foto: Baz Ratner, Reuters

Muž vylepuje plakát, který nabádá krymské Rusy, aby v referendu hlasovali proti údajnému fašismu, z něhož často obviňují Ukrajince.

Jeden z předních kyjevských politiků a kandidát na prezidenta Vitalij Kličko označil tyto demonstrace za "provokace" pořádané podle něj "ruskými turisty", kteří přijíždějí na východ země "bránit" údajně dotčená práva ruskojazyčné menšiny a požadovat referendum o připojení východní Ukrajiny k Rusku.

Přes hranice nepřešlo 3500 Rusů

Ukrajinská pohraniční stráž v neděli oznámila, že nevpustila do země na 3500 Rusů, jejichž pobyt na Ukrajině není žádoucí, a to včetně 16 novinářů. Podle listu Ukrajinska pravda pohraničníci zadržují Rusy "se zjevnými extremistickými záměry".

Kupříkladu v sobotu na hraničním přechodu u Charkova strážci našli u pětice Rusů maskovací uniformy, plynové masky, nože, plynovou pistoli, pálky a neprůstřelnou vestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozbrojenci na Krymu obklíčili letiště

Několik letišť a přilehlých základen bylo v neděli obklíčeno vojáky v neoznačených uniformách, kteří jsou považováni za ruské. První bylo izolováno letiště...

Výběr článků

Načítám