Hlavní obsah

Mladí slovenští hokejisté chtěli hrát s logem Kotlebovy strany

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Starší žáci hokejového klubu ze slovenského města Brezno si nalepili na přilby logo extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Vedení hokejového klubu se domnívá, že mladíky někdo zneužil a vážnost svého jednání si neuvědomují.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

„Vedení klubu neví o tom, že by jeho členové jakýmkoli způsobem podporovali jakoukoli politickou stranu, a velmi důrazně se distancujeme od této iniciativy - spojovat výchovu dětí a mládeže s propagací extremistických skupin,“ uvedl prezident klubu Peter Dvorský. Předtím, než chlapci vyjeli na led, museli si všichni přilby vyměnit.

Okresní předseda LSNS Tomáš Veverka uveřejnil na sociální síti fotografie přileb s logem strany. „I starší žáci Rytíři HK Brezno nás podporují, chlapci NS!“ komentoval fotografie Veverka. Zkratka NS skrývá pozdrav Na stráž!, používaný slovenskými fašisty v období druhé světové války, který používají i členové Kotlebovy strany.

„Loga politických stran nemají na sportovních akcích své místo a v tomto případě o to víc, že se jedná o kontroverzní stranu s fašistickou reputací,“ cituje server Sme.sk politologa Tomáše Nociara. Ten upozornil, že pro část mládeže jsou v poslední době myšlenky blízké pravicovým extremistickým hnutím součástí módního trendu. „Souvisí to s efektivní činností extremistů na sociálních sítích,“ říká Nociar.

Nejedná se o první pokus o propagaci extremistických skupin ve sportu. Před třemi lety upozornil týdeník Trend, že obchodním partnerem hokejového klubu MHC Martin je značka oblečení, která je oblíbená mezi neonacisty. Klub následně reklamu z mantinelu odstranil. Stejná značka oblečení se objevila i na dresech slovenských ragbistek.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Reklama

Související články

Kotleba chce v parlamentu uctít Jozefa Tisa

Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba požádal ve čtvrtek předsedu parlamentu Andreje Danka, aby si slovenští poslanci v pondělí 18. dubna...

Výběr článků

Načítám