Hlavní obsah

Migranty láká vstřícný postoj EU, kritizují maďarští analytici

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Počet nelegálních migrantů, kteří překročili srbsko-maďarské hranice, nadále stoupá. V pondělí to bylo 2093, v úterý 2533 a ve středu 3241 migrantů, z toho 698 dětí. Bezpečnostní analytik Tamás Lánczi v televizi M1 uvedl, že přistěhovalecká politika Evropské unie je nadále neudržitelná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci přicházejí přes srbsko-maďarskou hranici Video: Reuters

 
Článek

„Je potřebné posílit ochranu hranic Evropy a pomáhat zemím, odkud většina migrantů pochází,“ řekl Lánczi. Doplnil, že prohlášení německé kancléřky o tom, že ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu přijmou každého, situaci ještě zhoršuje.

„Vždyť v Afghánistánu je válka už 40 let a v Sýrii zuří občanská válka od roku 2011. Vlna nekontrolovatelné migrace se spustila poté, kdy Evropská unie zmírnila pravidla na přijetí uprchlíků,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Běženci přecházejí po kolejích do Maďarska.

„Většina migrantů pocházela ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu,“ řekl mluvčí policie Szabolcs Szenti. Největší počet uprchlíků přecházel hranice v župě Csongrád u železniční tratě nedaleko obce Röszke.

Další bezpečnostní analytik László Földi pro televizi M1 uvedl, že přiliv migrantů do Evropy je součástí války, kterou začala Evropa jako spojenec Ameriky v Afghánistánu, Iráku, Libyi a podporou celého tzv. arabského jara. „Jsou ve světě síly, jejichž zájmem je oslabení Evropy,“ dodal Földi.

Foto: MTI

Běženci překonávají bariéru na srbsko-maďarské hranici.

Více imigrantů i přes Itálii

Lidé, kteří se ocitnou v Maďarsku, přicházejí většinou tzv. balkánskou cestou, tedy z Turecka přes Řecko a Makedonii. Většinou jde o uprchlíky ze Sýrie či Afghánistánu. Přes Řecko letos přišlo už 181 tisíc lidí.

Další trasa vede z Afriky, tito uprchlíci většinou končí v Itálii. Tam letos dorazilo přes 111 tisíc migrantů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Maďarsku padl uprchlický rekord

Rekordní počet 2093 uprchlíků překročil v pondělí srbsko-maďarské hranice. Je to největší počet běženců zaznamenaný během jediného dne. Rekord padl krátce před...

Maďarsko použilo proti uprchlíkům slzný plyn

Slzný plyn musela nasadit ve středu maďarská policie proti skupině asi 200 migrantů v záchytném táboru u obce Röszke na hranicích se Srbskem. Po zásahu policie...

Výběr článků

Načítám