Hlavní obsah

Merkelová: Ekonomické migranty pošle Německo pryč

– Berlín

Migranti, kteří nejsou ve svých vlastech pronásledováni a kteří přicházejí čistě z hospodářských důvodů, nebudou moci v Německu zůstat. V německém parlamentu to ve středu prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Zároveň varovala ty členské státy Evropské unie, které se odmítají podílet na společném řešení uprchlické krize, že podkopávají základy společnosti. Německo je pro uprchlíky hlavní cílovou zemí, letos očekává zhruba 800 tisíc běženců.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Běžence je podle kancléřky důležité co nejrychleji začlenit do společnosti – zkušenosti k tomu Německo prý má z doby po druhé světové válce, kdy do země zvalo zahraniční pracovníky. „Pokud to uděláme správně, přinese to více příležitostí než rizik," řekla.

„Žít v dobrých demokratických poměrech je privilegium a štěstí," řekla Merkelová. Zároveň dodala, že příchozí běženci musí být poučeni o tom, jaká pravidla v Německu platí, protože jejich porušování nebude tolerováno. Totéž se podle ní vztahuje na všechny obyvatele Německa.

Útoky proti ubytovnám pro běžence a výpady proti cizincům považuje Merkelová za hanebné. „Budeme s nejvyšší tvrdostí právního státu postupovat proti rozpoutávání nenávisti vůči cizincům, a to i na internetu," řekla dále Merkelová. Uvedla také, že Německo se nehodlá vzdát svých hodnot.

Merkelová chce dohodu na přerozdělení uprchlíků

Kancléřka zopakovala, že uprchlická otázka si v Evropě žádá solidaritu. „Potřebujeme se závazně dohodnout o závazném přerozdělení uprchlíků podle spravedlivého klíče mezi všechny členské státy," řekla. Jen tak se prý budou opravdu všechny unijní země starat o mezinárodní konflikty a o napravení příčin, které běžence vyhnaly z domovů.

Německo v tomto snažení i v budoucnu zůstane podle Merkelové v čele. „Opět došlo k tomu, že Evropa čelí výzvám, k jejichž řešením je obzvláště třeba nás (...) německých schopností a německé síly," uvedla. V této souvislosti připomněla, že i v případě dluhové krize eurozóny ne vždy všechny země stály bok po boku. Podle kancléřky to ale může být právě německá ochota přijmout odpovědnost, která otevře cestu pro jednotné evropské řešení.

O válce a násilnostech v Sýrii a Iráku, odkud kvůli radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) prchají milióny lidí, řekla, že Německo přijalo svůj díl odpovědnosti a že k dosažení míru musí přispět celá Evropa.

„Boj se odehrává před branami Evropy," upozornila kancléřka a zdůraznila, že tažení proti IS zůstává nadále nejvyšší prioritou. V souvislosti s tím, že k radikálům se na Blízkém východě připojují i občané Evropské unie, připomněla, že mnozí bojovníci IS pocházejí z „našich zemí".

Opoziční poslanec kritizoval ČR

Před projevem Merkelové vystoupil Gregor Gysi, který vede poslanecký klub opoziční Levice. Ve své řeči Merkelovou za přístup ke krizi kritizoval. Podle něj je nutné řešit příčiny útěku lidí z vlastí, kde se bojuje. V této souvislosti připomněl, že Německo patří k největším zbrojním vývozcům ve světě. Zároveň vyzval vládu a úřady k tomu, aby zakročily proti krajní pravici, která brojí proti přijímání běženců.

Ve svém projevu Gysi kriticky zmínil i Českou republiku, která se k většímu přijímání běženců a kvótám staví odmítavě. Nejtvrdší slova použil na adresu Maďarska. Přístup této země k běžencům označil za nepřijatelný a vyzval k jejímu potrestání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám