Hlavní obsah

Merkelová chce silnou EU, Německo se víc orientuje na Francii

Berlín

Německo se v zahraniční politice přestává v dosavadní míře orientovat na Spojené státy a Velkou Británii a obrací se víc k Francii. Tak alespoň zhodnotil server Deutsche Welle čtvrteční vystoupení německé kancléřky Angely Merkelové v parlamentu.

Foto: ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu

Článek

Kancléřka při hodnocení unijního summitu z minulého týdne hovořila o „Francii a dalších partnerech v EU“ a uvedla také, že s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem probírala „střednědobý plán na prohloubení EU a eurozóny“. K tomu dodala, že zájmy Německa a Francie jsou velmi úzce spojené.

„Naší prioritou je připravit se na svou budoucnost v Evropské unii bez ohledu na brexit,“ prohlásila kancléřka k odchodu Velké Británie z EU.

Merkelová se současně znovu vymezila vůči prezidentovi USA Donaldu Trumpovi, když řekla, že závazky plynoucí z mezinárodní dohody o klimatu z Paříže pro Berlín platí, i když Trump oznámil, že od dohody ustupuje. Vymezila se také vůči Trumpově ekonomickému protekcionismu, který podle ní „není alternativou“, protože „všechny zúčastněné poškozuje“.

Merkelová současně zopakovala, že „Evropě nezbývá než postupně vzít svůj osud do vlastních rukou“.

Šéfka německé vlády hovořila k poslancům před začátkem summitu skupiny zemí G20 v Hamburku, na němž se mají společně setkat i prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

Reklama

Související články

Macron vpadl do Bruselu s útokem na V4

Ostré výpady na adresu členských zemí EU z východní Evropy si nachystal francouzský prezident Emmanuel Macron ke čtvrtečnímu zahájení svého prvního unijního...

Výběr článků

Načítám