Hlavní obsah

Lidé z postižené maďarské obce se vracejí domů, pokud mají kam

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť
Aktualizováno

Z evakuovaných 715 obyvatel maďarské obce Kolontár se jich v pátek vrací do svých domovů asi 80 procent. Někteří už nemají kam se vrátit, protože červený kal jejich domy zcela zničil, a další se odmítli vrátit do obce, která je podle nich nadále ohrožována praskající stěnou nedaleké odkalovací nádrže hliníkárny.

Článek

Starosta obce Károly Tili uklidňoval obyvatele, že nově postavená hráz jejich domovy ochrání.

Téměř 40 domů je zcela zničených. Třináct rodin se už rozhodlo, že chce začít život na jiném místě. Vláda jim zabezpečila volné státní byty. Soukromá stavební firma nabídla, že postaví nové domy na bezpečnějším, vyvýšeném místě v obci.

Maďarská televize informovala o rodině, která dostala od státu dům na samotě ve vzdálenosti 300 kilometrů od Kolontáru. „Rodina se vrátí do domu v Kolontáru jen dočasně, aby si vzala některé použitelné věci. Následně odjíždí začít nový život jinde,“ uvedla stanice.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Dobrovolníci odklízejí toxické nánosy v obci Kolontár.

Není zatím jasné, kam budou místní děti docházet do školy a do školky. Obě budovy byly totiž poškozeny do té míry, že nejsou bezpečné. Obyvatelé Kolontáru si stěžují také na to, že do práce ve městě Ajka budou muset dojíždět po třicetikilometrové objížďce. Silnice mezi Kolontárem a Ajkou je totiž uzavřena.

Počítali s menším množstvím kalu

Maďarská média v pátek informovala o tom, že vedení společnosti Mal, která hliníkárnu ve městě Ajka provozuje, počítala v případě havárie odkalovací nádrže s uvolněním maximálně 400 kubíků červeného kalu. Vedení podniku rovněž špatně vypočítalo směr, kterým měl kal z nádrže unikat.

Při havárii, která se stala 4. října, se však dostalo z nádrže dvojnásobné množství kalu, který zaplavil několik okolních obcí, usmrtil devět lidí a 120 zranil.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Zničený most v Kolontáru

Reklama

Související témata:

Související články

Ochranná hráz proti kalu je dokončena

V maďarské obci Kolontár v úterý dokončili výstavbu ochranné hráze, která má v případě dalšího protržení stěny odkalovací nádrže místní hliníkárny zabránit...

Odkalovací maďarská nádrž dál praská

Prasklina v severní stěně odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka dosáhla šíře 55,5 centimetrů a stěna hrozí zřícením. Podle státního tajemníka životního...

Výběr článků

Načítám