Hlavní obsah

Kyjev: Moskva nám vyhrožovala jadernými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko údajně vyhrožovalo Ukrajině použitím taktických jaderných zbraní, a tak Kyjev uvažuje o možnosti vlastní jaderné zbraně. Uvedl to před novináři ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej. Podle jeho slov také některé členské státy NATO začaly Ukrajině dodávat zbraně pro boj s povstalci.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinský voják na kontrolním stanovišti poblíž města Mariupol na jihovýchodě země.

Článek

„Zdůrazňuji, že Rusko nám hrozilo použitím taktických jaderných zbraní,” prohlásil Heletej podle listu Ukrajinska pravda. Za takové situace Ukrajina podle ministra očekává pomoc od zemí Severoatlantické aliance, především od USA a Británie. Pokud se Ukrajina pomoci nedočká, pak bude nucena vrátit se k vývoji vlastní jaderné zbraně.

„Pokud dnes nedokážeme ubránit (Ukrajinu), pokud svět nám nepomůže, budeme nuceni vrátit se k vytvoření této zbraně, která nás ubrání před Ruskem,” řekl Heletej podle zpravodajského serveru Newsru.com. Na upřesňující otázku však ministr dodal, že daná otázka není na pořadu dne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajina měla na svém území po rozpadu Sovětského svazu třetí největší jaderný arzenál na světě, ale jaderných zbraní se zřekla na oplátku za to, že v tzv. budapešťském memorandu se USA, Británie a Rusko zaručily za svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny.

Kyjev pokládá anexi Krymu za porušení této dohody, Moskva se naopak odvolává na právo obyvatel Krymu na sebeurčení.

Zbraně „jsou na cestě”

Dodávky zbraní byly podle Heletejových slov dohodnuty na dvoustranných jednáních s členskými zeměmi NATO na summitu Aliance ve Walesu, který se konal začátkem září.

„Dosáhli jsme dohod na uzavřených jednáních, bez médií, o... těch zbraních, které aktuálně potřebujeme,“ citovala agentura Reuters ukrajinského ministra obrany. Podle jeho slov Kyjev zbraně potřebuje, aby s nimi „mohl zastavit Putina“.

„Nemám právo odhalit žádnou konkrétní zemi, se kterou jsme uzavřeli dohodu. Pravda ale je, že tyto zbraně jsou už na cestě k nám, dodal Heletej.

Představitelé NATO už dřív uvedli, že na Ukrajinu pošlou vybavení, které nebude možné použít přímo k bojovým operacím, jednotlivé členské státy ale zbraně Kyjevu dodávat mohou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám