Hlavní obsah

Kvůli tragédii na Loveparade v Duisburgu obvinili deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duisburg/Berlín

Kvůli neštěstí na věhlasné technoparty Loveparade před čtyřmi lety v německém Duisburgu, při níž v tlačenici zahynulo 21 lidí, chce německé státní zastupitelství postavit před soud deset lidí. Jsou mezi nimi zaměstnanci radnice Duisburgu i pořadatelé akce. Prokuratura ve středu na tiskové konferenci oznámila, že je viní ze zabití z nedbalosti a z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Wolfgang Rattay/Files , Reuters

Zakreslená poloha jedné z obětí tlačenice na Loveparade v Duisburgu

Článek

Šest pracovníků radnice se podle státního zastupitelství provinilo tím, že schválili uspořádání akce, přestože v jejím plánu byly závažné bezpečnostní nedostatky. Prokuratura upozornila na to, že přístupová cesta na Loveparade byla příliš úzká vzhledem k očekávanému počtu účastníků akce, stavební úřad přesto Loveparade na vybraném místě povolil.

Zbývajícími čtyřmi obviněnými jsou pořadatelé akce. Podle prokuratury podcenili bezpečnostní opatření na technoparty a navíc ještě pomocí plotů zúžili už tak nedostatečnou přístupovou cestu.

Policisté ani primátor obviněni nebyli

Státní zastupitelství naopak neobvinilo policisty, kteří na místě zasahovali. Podle prokuratury velitel zásahu situaci nepodcenil. Nebylo ale v jeho silách, aby hrozícímu neštěstí zabránil.

Mezi obviněnými není ani bývalý duisburský primátor Adolf Sauerland, kterého obyvatelé města po Loveparade z funkce odvolali. Státní zastupitelství oznámilo, že vyšetřuje pouze trestní odpovědnost za tragédii, nikoli politickou nebo morální zodpovědnost.

K tragédii na duisburské Loveparade došlo 24. července 2010, když se statisíce lidí snažily dostat do areálu bývalého nákladového nádraží, kde se akce konala. Na místo však vedla jen jedna přístupová cesta, dosažitelná pouze dvěma podzemními tunely. V nich bylo v tlačenici a panice ušlapáno 21 lidí a přes 500 dalších bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie možná smazala záznamy o Loveparade

Duisburgská pobočka policie z počítačů vymazala veškeré podklady k Loveparade, při níž v sobotu vpodvečer v tlačenici přišlo o život 21 lidí. Server...

Výběr článků

Načítám