Hlavní obsah

Krym už nepatří k Ukrajině, odtržení má prý okamžitou platnost

Simferopol
Aktualizováno

Krym už nepatří k Ukrajině, jeho odtržení schválené ve čtvrtek jeho parlamentem má okamžitou platnost. Prohlásil to krymský vicepremiér Rustam Těmirgalijev.

Místní zákonodárci schválili připojení Krymu k RuskuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle vicepremiéra jsou jedinou zákonnou silou na poloostrově ruské jednotky. Ukrajinská armáda je od nynějška považována za okupační „brannou moc třetího státu“.

Ukrajinští vojáci se podle Těmirgalijeva mají buď vzdát, anebo Krym opustit.

"Ozbrojené síly jakékoli třetí země jsou okupanti. Ukrajinská armáda si musí vybrat: může složit zbraně, opustit své základny, přijmout ruské občanství a připojit se k ruským vojskům. Pokud nebude souhlasit, jsme připraveni nabídnout jí bezpečný odchod z Krymu do její ukrajinské vlasti," řekl Těmirgalijev.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Krymští kozáci před budovou krymského parlamentu v Simferopolu

Rozhodnutí o připojení Krymu k Rusku přijala ve čtvrtek Nejvyšší rada Autonomní republiky Krym (parlament). [celá zpráva]

Krymská vláda podnikala samostatné kroky už ve středu, když jednala s delegací autonomního Tatarstánu o spolupráci. [celá zpráva]

Referendum na Krymu se chystají bojkotovat tamní Tataři. Jejich neoficiální sbor zástupců vyzval k povolání „bezpečnostního kontingentu OSN”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obnažená aktivistka protestovala před krymským parlamentemVideo: Reuters

Jaceňuk: Rusko staví novou berlínskou zeď

Krymský parlament změnil i termín konání referenda a otázky, na které se bude ve všelidovém hlasování odpovídat. Podle Těmirgalijeva nicméně platí připojení ke Krymu už nyní bez ohledu na referendum, které se má konat za deset dnů.

Ukrajina označila veškeré kroky krymské vlády za protiústavní. „Toto rozhodnutí (o odtržení) je nelegitimní. Ani zamýšlené referendum nemá žádný právní základ. Proto vyzýváme Rusko, aby nepodporovalo separatistické tendence. Krym je nedílnou součástí Ukrajiny,“ prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov později dodal, že chystané referendum je „fraška, faleš a zločin proti státu”.

Jaceňuk vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „upustil od zastrašování” a vedl jednání, k nimž se Moskva zdráhá přistoupit. „Budování nové berlínské zdi jistě nepřispěje k větší bezpečnosti ve světě,” uvedl.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Jaceňuk upozornil, že Kyjev dosud na provokace Ruska vůči Ukrajině nereagoval, aby „nepřistoupil na jeho hru“. Varoval ale, že v případě invaze zahraničních vojsk na ukrajinském území bude reagovat. „Rusko je jaderná mocnost. Nemáme tolik zbraní ani jaderné bomby, ale máme ducha revoluce,“ řekl premiér.

Podle Jaceňuka Rusko svým postupem nabourává systém mezinárodního práva.

USA zavádějí sankce 

Spojené státy v reakci na dění na Ukrajině zavedly zpřísnění vízového režimu pro „jednotlivce a subjekty odpovědné za aktivity podrývající demokratické procesy nebo instituce na Ukrajině“. Podle Bílého domu ohrožují mír, bezpečnost, stabilitu, suverenitu či územní celistvost Ukrajiny.

Washington nespecifikoval, na koho konkrétně se budou omezení vztahovat. Na prezidenta Putina ale ne, citovala agentura Reuters nejmenovaného zástupce americké vlády.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

USA ale zvažují širší sankce. Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že zvažuje širokou škálu odpovědí na pokračující narušování ukrajinské suverenity ze strany Ruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinova popularita je v Rusku rekordní

Ruská odpověď na krizi na Ukrajině a deklarovaná ochrana zájmů ruského obyvatelstva na poloostrově Krym pomohly zvýšit popularitu prezidenta Vladimira Putina....

Mise pozorovatelů OBSE se na Krym nedostala

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde mají provést inspekci...

Výběr článků

Načítám