Hlavní obsah

Kodaňský summit odkrývá rozpor mezi rozvinutým a rozvojovým světem

Právo, Novinky, rei, aa
Kodaň

Návrh závěrečné dohody předložený hostitelskou zemí Dánskem odhalil na kodaňské konferenci OSN o klimatu rozdíly mezi průmyslovými a rozvojovými zeměmi. Stanice BBC uvedla, že znevýhodňuje chudší země.

Foto: Bob Strong, Reuters

Konferenční centrum v Kodani

Článek

Dánský text zveřejnil britský list The Guardian. Podle BBC z jeho srovnání s návrhem rozvojových zemí vyplývá, že se oba bloky rozchází v pohledu na množství omezení emisí v rozvinutých státech, stanovení data, kdy by emise měly dosáhnout vrcholu a dále klesat, a hlavně v představě o budoucí dohodě.

Dánský dokument navrhuje sjednotit všechno do jedné nové dohody, zatímco rozvojové země navrhují rozšiřující text ke Kjótskému protokolu. Technický problém je to jen zdánlivě. Rozvojové země chtějí zachovat protokol, protože je to jediná právně závazná smlouva o emisích, která jim zaručuje finanční a technologickou pomoc.

Podle Dánů by měla produkce emisí kulminovat do roku 2020. Do poloviny století by podle nich měly být sníženy o 50 procent oproti stavu z roku 1990. Nejrozvinutější národy už slíbily redukci o 80 procent.

Britská organizace Oxfam upozornila, že když se vezme v potaz populační růst, produkce emisí na člověka v rozvojovém světě bude v budoucnu mnohem nižší než na Západě. Za nízké cíle snižování emisí kritizuje v Kodani Západ i Čína. [celá zpráva]

Další skupiny své návrhy teprve v příštích dnech přednesou.

Delegátů je příliš, nevejdou se
Na klimatický summit v Kodani se podle listu The Guardian zaregistrovalo na 35 tisíc lidí, ale do jednacího paláce se jich vejde sotva polovina – 15 tisíc. Pořadatelé z OSN proto musejí dělat každý den selekci, koho pustí dovnitř a kdo se musí spokojit s akcí mimo hlavní dění. K těm postiženým patří většinou nevládní organizace (NGO), které musely omezit své delegace o třetinu, a také novináři. Z pěti tisíc přihlášených dostalo definitivní registraci jen 3,5 tisíce a na pondělní zahájení smělo do sálu jen 20 píšících a 20 televizních vyvolených.
V kuloárech se už vytváří slang – aby se jednotlivé NGO odlišily, vyčleňují se do skupin – ty kolem byznysu jsou Bingos, Ringos jsou nezávislé výzkumné (Research Independent), ekologové jsou celkem srozumitelně Engos, odborářským (trade union) se říká Tungos a mládežnickým Yungos (youth). Jen několik nejznámějších – Greenpeace, WWF nebo Friends of Earth (Přátelé Země) si své jméno drží.

Reklama

Související články

Klimatické expresy míři na summit do Kodaně

Z Bruselu v sobotu vyjel speciálně vypravený vlak se 450 představiteli OSN a EU, aktivisty a novináři na konferenci OSN o klimatických změnách v Kodani. Vlak...

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Výběr článků

Načítám