Hlavní obsah

Karadžićův advokát podal odvolání proti vydání do Haagu

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Lhůta pro odvolání proti rozhodnutí srbského soudu vydat bývalého předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) do Haagu vypršela o páteční půlnoci, ale jeho advokát odmítl potvrdit, že žádost podal. Podle srbského deníku Politika, který citovala AFP, podal advokát odvolání před půlnocí.

Článek

Několikrát během noci se prý francouzští novináři pokoušeli spojit s Karadžićovým advokátem Svetozarem Vujačićem, ale ten svůj mobilní telefon nezvedal.

Několik hodin před vypršením lhůty k podání odvolání Vujačić řekl srbské agentuře Tanjug, že veřejně nepotvrdí, že svou žádost podal. Podle jeho slov je to součástí "strategie obhajoby".

Už dříve několikrát Vujačić řekl, že udělá vše, aby Karadžićovu extradici do nejvíce oddálil. Očekávalo se, že odvolání pošle z nějaké pošty v Srbsku, aby dorazilo co nejpozději.

Taktéž se čeká, že jej soud v pondělí obdrží a ještě ten den zamítne a vydání potvrdí. To pak musí udělat ještě srbský prezident.

Karadžiće zatkly úřady v pondělí v autobuse. Skrýval se 13 let. Po většinu doby pobýval v Bělehradě, změnil si jméno, vizáž a působil jako alternativní lékař.

ICTY ho viní z masakru ve bosenské Srebrenici v roce 1995. Zemřelo při něm téměř 8000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Výběr článků

Načítám