Hlavní obsah

Italové opět varují, že rozdají migrantům víza a pošlou je dále do Evropy

Aktualizováno

Italští vládní představitelé v souvislosti s pokračujícím přílivem uprchlíků, kteří do země míří přes Středozemní moře, pohrozili, že by země mohla vydat dočasná víza migrantům, kteří se nacházejí v táborech na italském území. Víza by migrantům umožnila dostat se do dalších zemí Evropské unie.

Foto: Cesare Abbate, ČTK/AP

Uprchlíci na palubě lodi organizace Lékaři bez hranic

Článek

Do Itálie se jen v letošním roce dostalo přes Středozemní moře 86 000 uprchlíků. Země dlouhodobě upozorňuje, že není schopna jejich příval zvládat a žádá otevření dalších středomořských přístavů pro záchranářské lodě. [celá zpráva]

Italská vláda již pohrozila, že pokud ostatní země osmadvacítky problém nezačnou řešit, uzavře své přístavy a lodě s migranty bude vracet na otevřené moře.

Foto: Cesare Abbate, ČTK/AP

Příslušnice italské pobřežní stráže. Na pozadí loď přivážející uprchlíky.

Nyní se ozývají hlasy, že by země mohla využít evropskou směrnici 2001/55, která vznikla v souvislosti s konfliktem na Balkáně a která umožňuje poskytnout dočasná víza ke vstupu velkému množství osob, uvedl britský Daily Mail.

Pokud by se tak stalo, ohrozilo by to fungování celého schengenského systému volného pohybu osob.

Že se hovoří o možnosti vydat migrantům dočasná víza, potvrdil listu The Times náměstek italského ministra zahraničí Mario Giro. Podle něj je možné zmiňovanou směrnici využít.

Foto: Montana, ČTK/AP

Žena s dítětem v přístavu na Sicílii

Italové o podobném kroku hovořili již v roce 2015. [celá zpráva]

I v reakci na toto varování vznikl následně plán na přerozdělení uprchlíků do jednotlivých členských zemí. Ten však nebyl prakticky naplněn a některé země včetně ČR jej zcela odmítají.

Reklama

Související témata:

Související články

Itálie neprotlačila obrat k migrantům

Ani třístranné setkání německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a italského premiéra Paola Gentiloniho nepřineslo obrat...

Výběr článků

Načítám