Hlavní obsah

Dva dny do konce summitu v Kodani zůstávají rozhovory ve slepé uličce

Kodaň/Berlín

Rozhovory na klimatickém summitu OSN v Kodani, který v pátek vrcholí, setrvávají ve slepé uličce. Vyspělé a rozvíjející se státy se zatím nedokázaly dohodnout na tom, do jaké míry by se každý z nich měl v budoucnu podílet na snižování emisí skleníkových plynů a jak velká finanční pomoc by na toto snižování měla chudým zemím připadnout.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová v Berlíně řekla, že zprávy z Kodaně nejsou dobré.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová, která je mezi asi 130 světovými vůdci plánujícími zúčastnit se závěru konference, konstatovala, že "zprávy z Kodaně nejsou dobré". V projevu v německém parlamentu krátce před odletem do dánské metropole uvedla, že sliby průmyslových zemí na kodaňské schůzce jsou nedostatečné a že nabídka USA je příliš skromná.

"Musím upřímně prohlásit, že nabídka Spojených států omezit (emise CO2 do roku 2020) o čtyři procenta oproti úrovni v roce 1990 není ambiciózní," řekla Merkelová. Evropská unie si pro stejné období jako cíl stanovila redukci exhalací o 20 procent a uvažuje o třicetiprocentním snížení.

Merkelová varovala, že nedosažení dohody v Kodani by mělo velmi negativní dopady. "Doufám ale, že přítomnost více než stovky šéfů států a vlád dá této schůzce potřebný impulz," dodala.

Ohledně možného dosažení dohody ale panuje v dánské metropoli všeobecný skepticismus. "Přes noc nedošlo k žádnému pokroku. Máme vážné problémy. Existuje nicméně naděje, že by situaci mohl odblokovat příjezd (brazilského prezidenta) da Silvy a čínského premiéra (Wen Ťia-paa)," citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z místa.

Dánští hostitelé se už dali slyšet, že dohoda by mohla být až v příštím roce.

USA nabídly 100 miliard

Přesto uplynulý den přinesl jistá pozitiva. Jde především o nový výrazný finanční příspěvek pro rozvojové země na předcházení klimatickým změnám a na adaptaci v podobě 15 miliard dolarů pro období 2010-2012 od Japonska, které ovšem vyplacení peněz podmiňuje vznikem nové klimatické smlouvy. Země EU již minulý týden slíbily na stejné roky 10,6 miliardy dolarů.

Sporné otázky:

  • Objem snížení emisí v rozvinutých zemích
  • Odkud půjdou peníze a jak se přerozdělí
  • Zda by dohoda měla cílit na maximální nárůst globální teploty o 2 nebo jen 1,5 stupně Celsia

Ve čtvrtek v Kodani šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová přislíbila pracovat s dalšími zeměmi na každoroční uvolnění 100 miliard dolarů pro potřeby rozvojových zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Kodaň nejistým krokem vstupuje do finiše

Obrazně i doslova houstne atmosféra na světovém ekologickém summitu v Kodani, který má stanovit globální opatření k omezení skleníkových emisí. Vyjednavači se...

Výběr článků

Načítám