Hlavní obsah

Druhé kolo jednání o brexitu: v britské vládě to skřípe

Brusel/Londýn

Vyjednávači EU a Británie se v pondělí v Bruselu sešli ke druhému kolu jednání o brexitu. Rozhovory však poznamenává rozkol v britské vládě, oslabené po nedávných předčasných volbách.

Foto: ČTK/AP

Hlavní vyjednavači dohody o brexitu za Spojené království a Evropskou unii David Davis (vlevo) a Michel Barnier

Článek

„Nyní se dostáváme k jádru věci,“ řekl novinářům hlavní vyjednávač EU Michel Barnier poté, co v bruselském paláci Berlaymont přivítal svého britského partnera Davida Davise.

Spolu se svými týmy hledají pokrok především v klíčových otázkách, kterými jsou zachování práv občanů po odchodu Británie z bloku na jaře 2019 a problematika britských finančních závazků vůči Unii.

Rychlý pokrok především v druhé z těchto věcí – tedy uznání Londýna, že vůči EU závazky má – je pro unijní stranu zásadní.

S výsledky v úterý zahájeného jednacího kola by měly být ostatní členské země Unie seznámeny ve čtvrtek.

Podle britského tisku jsou nicméně hlavní představitelé kabinetu Theresy Mayové v postoji k brexitu nejednotní.

Mayová: Skoncujte se škodlivými úniky

Předmětem ostrých sporů se stal nedělní výrok ministra financí Philipa Hammonda, podle něhož by součástí odchodu země z Evropské unie mělo být přechodné období.

Jeho délka má prý záviset na tom, jak dlouho bude trvat vytváření nového systému daní a migrace, a Hammond naznačil, že za reálné považuje čtyřleté období. Liam Fox, ministr pro mezinárodní obchod, naopak tvrdí, že přechodné období musí být krátké, „jen několik měsíců“.

Jinak by prý zbrzdilo odchod Británie a zablokovalo by možnost uzavírání obchodních dohod s neunijními zeměmi. Experti však straní spíše Hammondovi a varují, že za 20 měsíců nelze vypracovat všechny detaily dohody o odchodu z Unie.

Foto: Tolga Akmen, Reuters

Britský ministr financí Philip Hammond

Premiérka Theresa Mayová na úterním jednání kabinetu podle deníku The Independent ostře vytkne kolegům z vlády, že si vyměňují názory přes média.

„O vládních krocích je třeba debatovat profesionálně a v ústraní, zdůrazní premiérka ministrům a ministryním,“ řekl zdroj z premiérského sídla Downing Street č. 10. Ačkoli se chce premiérka vyhnout konkrétnímu obviňování, podle tisku kritika míří na ministra Hammonda, který kompromisními stanovisky a tweety popuzuje stoupence tvrdého brexitu.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Deník připomíná, že Mayová se v minulosti víckrát pokusila umlčet kolegy a donutit je ke kázni, pokaždé ale bezvýsledně. Podle serveru Daily Mail se kvůli současné krizi radila i se svým předchůdcem Davidem Cameronem, který ji navštívil v Downing Street.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám