Hlavní obsah

Policie v Minsku rozháněla demonstranty střelbou do vzduchu, dorazila těžká technika

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

V Minsku se opět sešli demonstranti, kteří vždy v neděli protestují proti režimu autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Podle odhadů se sešly desítky tisíc lidí. Těžkooděnci účastníky rozháněli i střelbou do vzduchu a zatýkali. Ukazují to záběry zveřejněné webem Tut.by.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie v Minsku rozháněla demonstranty střelbou do vzduchu, dorazila těžká technikaVideo: Reuters

 
Článek

Podle běloruské organizace na ochranu lidských práv Vjasna policie zatkla jen v Minsku přes 150 lidí, řadu z nich policisté zbili. Mezi zatčenými jsou i novináři.

Podle agentury TASS varovné výstřely a použití zábleskových granátů potvrdila samotná policie.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Podle očitých svědků, na které se odvolává agentura Interfax, se před zahájením protestní akce v ulicích Minsku pohybovala obrněná obojživelná vozidla s kulomety.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Podle agentury TASS varovné výstřely a použití zábleskových granátů potvrdila samotná policie.

Nedělní akce je spojená s Dušičkami, během nichž si obyvatelé Minsku tradičně připomínají oběti stalinských represí průvodem z centra města do lesa Kurapaty na okraji metropole. Tam byly objeveny hroby obětí masových poprav konce 30. a 40. let.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policie potvrdila, že demonstranty rozháněla ostrou střelbou do vzduchu.

Vládce Alexandr Lukašenko demonstrujícím před demonstrací pohrozil, že obranné složky nebudou váhat použít násilí.

Ministerstvo vnitra už dříve zmínilo, že může proti demonstrantům použít střelné zbraně. O tom, že se od rána do minských ulic stahuje nejrůznější speciální technika včetně vodních děl, informovala také agentura TASS. Podle běloruského novináře Franaka Viačorky také opět dochází k omezení internetového připojení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vládce Alexandr Lukašenko demonstrujícím před demonstrací pohrozil, že obranné složky nebudou váhat použít násilí.

Běloruská vláda na svém oficiálním webu oznámila, že ode dneška dočasně uzavře hranice pro vstup cizinců a osob bez občanství. Opatření podle sdělení vlády souvisí s šířením nemoci covid-19. Tento týden už se částečně uzavřely pozemní hranice s Polskem, Lotyšskem, Litvou a s Ukrajinou.

Lukašenko tento týden předeslal, že v případě nutnosti povolá do ulic armádu a ozbrojí dobrovolníky z takzvaných lidových družin, které tvoří bývalí vojáci a příslušníci bezpečnostních složek. V pátek vůdce režimu oznámil, že nehodlá činit další ústupky a pohrozil použitím síly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policisté se chystají na demonstraci (fotografie z 25.října).

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky považuje za zfalšované.

V Bělorusku vyšlo do ulic 100 tisíc lidí, policie použila slzný plyn

Evropa

Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala zhruba 70 procent hlasů. Česká republika ani EU legitimitu voleb neuznávají.

Prvních pět dní protestů policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí, včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily tři mrtvé. Objevila se četná svědectví o mučení lidí zadržených v souvislosti s protesty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bezpečnostní složky na nedělní demonstraci v Minsku neváhaly střílet.

Bělorusko zablokovalo stránky Svobodné Evropy i ProtonMailu

Bezpečnost

Později úřady nechaly demonstracím volnější průběh, ale v posledních týdnech opět přitvrdily. Do jisté doby nezasahovaly proti ženám, které stojí v čele aktuálních protestů. Tento postoj se však následně změnil. Režim také tvrdě zasahuje proti nezávislým domácím i zahraničním médiím.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám