Hlavní obsah

Demonstranty odmítající odtržení Krymu brutálně napadli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol
Aktualizováno

V Simferopolu a v Sevastopolu, dvou krymských městech, v neděli napadli demonstranty protestující proti připojení poloostrova k Rusku. Čelili tvrdým útoků zastánců spojení s Moskvou, kteří několik z nich zbili, po dalších házeli kameny a pokoušeli se je zbičovat.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Příznivci spojení s Ruskem demonstrují na Leninově náměstí v Simferopolu.

Článek

V Simferopolu byl zadržen šéf proukrajinského hnutí Euromajdan-Krym Andrij Ščekun. Byl jedním z organizátorů protiválečné demonstrace v simferopolském parku Tarase Ševčenka. Tam se sešlo několik set lidí, kteří dávali najevo, že chtějí mír.

Podle zpráv Rádia Svoboda byl na nádraží Ščekun unesen. Policie uvedla, že na stanici není a odvedli ho s sebou představitelé organizace Ruská jednota.

Foto: ti, Právo/Novinky

Zastánci zachování Krymu jako součásti Ukrajiny byli napadeni i v Sevastopolu, uvedl reportér BBC, který byl svědkem útoku.

Incident začal, když obhájci připojení k Rusku napadli desítky lidí, kteří se sešli v parku Tarase Ševčenka. Připomínali si tam dvousté výročí narození tohoto slavného ukrajinského básníka.

Reportér britské stanice uvedl, že proukrajinští aktivisté byli „zbiti proruskými skupinami”, které se je pokusily zbičovat. Scénu zpravodaj BBC popsal jako „velmi odpornou”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pro a protiruské demonstrace v ukrajinském SimferopoluVideo: Reuters

Když se aktivisté pokoušeli ujet, dav na jejich auto házel kameny. Mezi útočníky byli také kozáci. Zasáhnout musela i policie.

Manifestace za spojení s Ruskem 

Na ústředním Leninově náměstí v Simferopolu se v neděli sešlo několik tisíc lidí. Ke shromážděným promluvil předseda autonomní krymské vlády a bývalý boxer podezřelý s kontaktů s podsvětím Sergej Aksjonov: „Žijeme v historické době. Spolu s Ruskem spějeme k nové budoucnosti, referendum příští neděli s konečnou platností rozhodne o našem osudu.”

Podle šéfa krymského parlamentu Vladimira Konstantinova bratrský ruský národ uvítá Krym jako nový subjekt federace. „K tomu je třeba přijít 16. března k urnám a hlasovat, jak je zapotřebí. Toho dne se vrátíme domů,“ prohlásil.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrace příznivců spojení Krymu s Ruskem v Simferopolu

„Banderovská státní moc v Kyjevě” podle něj zapomněla, že Krym nelze srazit na kolena.

Podobné, ale jen o málo méně početné akce, se konaly v Sevastopolu, Jevpatorii, Kerči a několika dalších krymských městech.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Obyvatel Krymu podporující připojení k Rusku

Mohutné demonstrace proběhly i v Rusku. Za „sepětí s ukrajinským lidem” manifestovaly davy lidí v povolžském Nižním Novgorodu, severokavkazském Majkopu, Pskově na severozápadě Ruska i v Astrachani u Kaspického moře.

Posilování proruských skupin

Do Simferopolu, správního střediska Krymu, dorazila v noci na dnešek další kolona ruské vojenské techniky, napsala Ukrajinska pravda. Asi 90 nákladních automobilů plných vojáků přijelo do z armádní střelnice na východokrymském mysu Čauda, kterou Rusové kontrolují.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kozák na demonstraci za připojení Krymu k Rusku

V koloně aut jsou cisterny s palivem, sanitky a tahače s polní kuchyní. Nákladní auta jsou neoznačená, doprovodné vozy jsou ale podle ukrajinských médií označeny číslicí 99, což je kód pro ruské hlavní město Moskvu.

Vyloděno bylo i 400 vojáků z lodi Georgij Pobědonosec v Sevastopolu.

Podle šéfa ukrajinského Střediska pro vojenskopolitická studia Dmitra Tymčuka se v Novorossijsku nalodila 18. samostatná motostřelecká brigáda, která dříve působila v Čečensku. Je vybavena raketomety Grad. Uvedl to list Ukrajinska Pravda s tím, že nějací vojáci z jednotek nasazených v Čečensku jsou už v Balaklavě.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Neoznačené jednotky v neděli zablokovaly další letiště na Krymu v Džankoji, kde je dislokován ukrajinský vojenský útvar A1387. Zástupce velitele Michajlo Treťak řekl televiznímu Kanálu 5: „Nyní jsou u nás vojáci bez označení. Jeden Kamaz (nákladní auto) s asi patnácti lidmi.” Letiště může být využito k zásobování, mohou na něm například přistávat velká transportní letadla Il-76.

Reklama

Související články

Střelba zasáhla ukrajinský letoun nad Krymem

Střelba v sobotu zasáhla nad vnitroukrajinskou hranicí s Krymem letadlo ukrajinské pohraniční stráže. Neozbrojený stroj, letící v rámci pozorovatelské mise ve...

Výběr článků

Načítám