Hlavní obsah

Budeme chránit své zájmy, řekl Putin Obamovi

Aktualizováno

Ukrajina v sobotu požádala Radu bezpečnosti OSN, Severoatlantickou alianci a Evropskou unii o pomoc a ochranu její územní celistvosti před Ruskem. Moskva si vyhrazuje právo zasáhnout k ochraně svých zájmů a krajanů. USA žádají vyslání mezinárodních pozorovatelů.

Článek

"Nedokážeme zastavit vyhrocení této agrese," prohlásil ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Sergejev na sobotní mimořádné schůzce rady. Poukázal na to, že Rusko hrozí porušením Budapešťského memoranda garantujícího hranice Ukrajiny, když plánuje vyslání svých vojsk na Krym.

Prohlásil také, že ruské síly na Krymu posilují své stavy a nyní se v oblasti nachází 15 000 vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské síly hlídkují u letiště u SevastopoluVideo: Reuters

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Sergejev

Chráníme krajany, řekl Putin Obamovi

Rozhodnutí ruské vlády povolat armádu bylo podle vyslance Moskvy při Radě bezpečnosti Vitalije Čurkina reakcí na snahy provést ve východní části Ukrajiny násilně stejný převrat jako v Kyjevě. To vyvolalo napětí hlavně na Krymu, kde jsou v ohrožení životy Rusů.

Podobně hovořil během telefonátu ruský prezident Vladimir Putin s americkým protějškem Barackem Obamou. Prohlásil, že si Moskva vyhrazuje právo bránit své zájmy, pokud na východě Ukrajiny a na Krymu dojde k násilnostem.

Podle Obamy ale Rusko porušuje mezinárodní právo.

Foto: Official White House Photo/Pete Souza/Handout, Reuters

Prezident USA Barack Obama telefonuje z Oválné pracovny Bílého domu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Čurkin v Radě bezpečnosti vyzval, aby se Ukrajina vrátila k dohodě opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem, který mezitím uprchl do Ruska, z předminulého pátku a vytvořila širokou koaliční vládu.

USA chtějí pozorovatele

„Je ironií, že Rusko na této půdě tak často připomíná nedotknutelnost hranic,“ poznamenala americká velvyslankyně Samantha Powerová. Upozornila při tom, že Rusko se nepokoušelo jednat ani s Kyjevem, ani na mezinárodní úrovni, nýbrž hned povolalo vojáky. Intervence je podle Washingtonu jasným narušením suverenity jiného státu.

USA později vyzvaly, aby dění na Ukrajině rychle vyrazila monitorovat mise pozorovatelů při Organizaci pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE).

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Velvyslanci při NATO budou o Ukrajině jednat na mimořádné schůzce v neděli, ministři zahraničních věcí zemí EU v pondělí.

Reklama

Související články

Ukrajinská armáda má bojovou pohotovost

Ukrajinská vláda uvedla v sobotu večer do bojové pohotovosti armádu. Učinila tak v reakci na přípravy Ruska k vojenské intervenci na Krymu.

Výběr článků

Načítám