Hlavní obsah

Brexit je brexit. Mayová chce jednat bez parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová nechce čekat se zahájením jednání o odchodu Británie z Evropské unie až po hlasování parlamentu. V sobotu to napsal list The Telegraph s odvoláním na zdroj z Downing Street, sídla předsedkyně vlády. O takzvaném brexitu rozhodli voliči v červnovém referendu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská předsedkyně vlády Theresa Mayová

Článek

Odpůrci brexitu tvrdí, že výsledek referenda má jen poradní význam. Proto ho musí hlasováním potvrdit Dolní sněmovna, než bude aktivován článek 50, což je formální mechanismus k zahájení rozhovorů o odchodu z Evropské unie.

„Brexit je brexit”

Tento postup navrhli mezi jinými bývalý labouristický předseda vlády Tony Blair, kandidát na předsedu labouristické strany Owen Smith a další politici s cílem zabránit odchodu z EU.

Konzervativní The Telegraph napsal, že k radosti zastánců brexitu má ministerská předsedkyně v úmyslu článek 50 aktivovat bez hlasování parlamentu. Zdroj informace uvedl, že Mayová je přesvědčena, že „brexit je brexit”, a proto nehodlá oponentům poskytnout žádnou příležitost, aby odchodu Británie z EU zabránili.

Většina parlamentu je proti odchodu z EU

V dolní parlamentní komoře je 480 ze 650 poslanců pro setrvání v EU a podobný poměr názorů je i v horní komoře. To znamená, že získat formální souhlas parlamentu by trvalo roky, poznamenal deník.

„Ministerská předsedkyně se vyjádřila naprosto jasně, že britská veřejnost hlasovala a že ona (Mayová) brexit zahájí,” citoval The Telegraph blíže neupřesněný zdroj. Mayová podle něj konzultovala vládní právníky, kteří jí řekli, že v její pravomoci je aktivovat článek 50 a zahájit proces vystoupení z EU bez hlasování parlamentu.

Říjnový soud

Voliči Spojeného království, kteří se referenda zúčastnili, schválili odchod z EU 23. června poměrem hlasů 52 procent pro a 48 procent proti. Mayová už řekla, že článek 50 nebude aktivovat před koncem roku, aby poskytla čas na přípravu strategie pro výstupní jednání s Bruselem.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Problému se ještě bude v říjnu věnovat nejvyšší soud, na který se s žádostí o stanovisko obrátila skupina právníků.

Reklama

Související články

Británie už Unii předsedat nechce

Velká Británie nebude předsedat Evropské unii, jak to uvádí harmonogram. Britská premiérka Theresa Mayová to podle agentury AP oznámila předsedovi Evropské...

Výběr článků

Načítám