Hlavní obsah

Bosna a Srbsko žádají kvůli povodním o pomoc, prosí o ni i tenista Djoković

Bělehrad/Sarajevo
Aktualizováno

Srbsko a Bosna kvůli katastrofálním záplavám v pondělí požádaly o další mezinárodní pomoc. Země postihly nejhorší povodně v novodobé historii, srážky byly nejsilnější za posledních 120 let. I když místy už voda opadá, zejména v Srbsku povodně dál hrozí. V Bosně zase představují problém sesuvy půdy a miny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bosenský Doboj je zcela pod vodouVideo: Reuters

 
Článek

Srbský prezident Aleksandar Vučić uvedl, že jeho země potřebuje další pomoc, zejména s rozdělováním potravin, oblečení a balené vody. O pomoc požádal na Twitteru i tenista Novak Djoković po vítězství na turnaji v Římě: „Pomoc a solidaritu mému lidu v Srbsku.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Obrenovače kontrolují své zatopené domyVideo: Reuters

Nadále je ohrožena povodněmi velká elektrárna u Obrenovače, která je částečně pod vodou stejně jako nedaleký uhelný důl, který ji zásobuje. Jen na nich jsou škody ve výši 100 miliónů eur. Ve městě Obrenovači zahynulo 12 lidí. [celá zpráva]

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Horníci se dívají na zaplavený povrchový důl u Veliké Crljeni 30 km jižně od Bělehradu

Zlá je situace v Krupanji, kde není pitná voda a elektřina od středy. Na Sávě se navíc valí další povodňová vlna, která přijde během dne. Ohrožuje i Sremskou Mitrovici a Bělehrad.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Evakuovaní obyvatelé Obrenovače v Bělehradě.

Mihajlo Andrić ze Srbské Osetiče řekl, že byl dva dny uvězněn ve svém domě: „Cesty a okolí byly zpustošeny povodněmi. Neměli jsme elektřinu, ale naštěstí jsme dostali dodávky (potravin). Ve městě je 15 000 lidí a mnoho z nich bylo povodněmi těžce postiženo.“

V Bosně hrozí miny a sesuvy

V Bosně už voda opadá. Problémem jsou ale sesuvy půdy, jichž tam bylo zaznamenáno na 2000. Panují obavy, že po povodních a sesuvech se mohly uvolnit miny z války z let 1992–1995. Na 9400 minových polí je jich nejméně 120 000. Voda odnesla nejen značky varující před minovými poli, ale i samotné miny.

„Naše týmy jsou na místech, kde voda zničila varovné cedule,” řekl Saša Obradović z bosenského centra pro miny MAC. Podle něj jsou miny v mnoha zaplavených oblastech u Brčka, Samaru, Doboje a Olova. „Voda a bahno mohly odnést miny daleko,” dodal s tím, že jsou zkonstruovány tak, aby mohly být v zemi dlouho: ”Neexistuje nic jako nevražedná mina.”

Obavy také panují z epidemií, protože na mnoha místech zůstávají mršiny hospodářských zvířat, které se v teplém počasí budou rychle rozkládat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Zaplavené okolí Orasje

„Bojovali jsme a bojujeme o životy našich lidí. Nyní začalo období boje za zdraví naší populace,“ řekl ředitel sarajevského Institutu veřejného zdraví Zeljko Ler. „Absolutní prioritou je (pitná) voda.“ Varoval, že hrozí průjmy, ale také tyfus a žloutenka.

Počet obětí povodní zatím není znám, průběžná čísla se pohybují mezi 36 až 44.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám