Hlavní obsah

Ebola se šíří do Sierra Leone. Místní to komplikují, nakažené si berou domů

– Sierra Leone

Na východ Sierra Leone vyráží skupina mezinárodních odborníků ze Světové zdravotnické organizace a organizace Lékaři bez hranic. Situaci se smrtícím virem ebola komplikují příbuzní nakažených, kteří si je odvádějí domů.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Sierry Leone si berou příbuzné nakažené ebolou do domácí péče, čímž zvyšují riziko rozšíření infekce.

Článek

Podle informací stanice BBC si příbuzní vzali z nemocnic do domácí péče šest osob hospitalizovaných kvůli podezření na vysoce nakažlivou ebolu. Jedna z nich mezitím zemřela a panují obavy, že se virus rozšíří mezi místní lidi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nechtěli prý, aby jejich blízcí zemřeli v osamění, ale zřejmě také nechápou nebezpečí, v němž se ocitli oni i zbytek jejich vesnic. „Jejich láska k příbuzným je může zabít všechny," sdělil reportér BBC.

Odvádění nemocných není první komplikace ze strany místních. Ve městě Macenta, které se nachází v Guinei, došlo dokonce začátkem dubna k napadení střediska pro nakažené. Místní obviňovali lékaře ze zavlečení viru.

Úmrtnost je až 90 procent

Na nákazu zemřelo téměř 200 lidí. Zasažená je kromě Guineje, Libérie, Mali i Sierra Leone. Úmrtnost činí až 90 procent. Pacienti trpí průjmy a zvracením a pomoci jim může včasná hydratace organismu. Nemoc se šíří pouhým kontaktem s tělesnými tekutinami nemocných, přičemž nemusí jít jenom o krev nebo moč, ale stačí pot.

Nejpostiženější je stále Guinea, kde potvrdili nákazu u 258 lidí, z nich přes 170 osob zemřelo. Současná epidemie je podle agentury AP neobvyklá co do místa, protože v minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe. Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob a polovina zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám