Hlavní obsah

Demonstrující Kyjev obklíčila armáda s tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinská opozice prohlásila v úterý na mimořádném zasedání parlamentu opozičního předáka Viktora Juščenka prezidentem. V Kyjevě demonstruje tři sta tisíc jeho stoupenců. Tvrdí, že oficiální hlasování zmanipulovala vláda premiéra Viktora Janukovyče. Právě jeho za vítěze označila v pondělí ústřední volební komise. Metropoli údajně obklíčila armáda s tanky.

Foto: Šárka Štveráková

Prezident komory Roman Spáčil a čínská velvyslankyně Ma Keqing

Článek

"Situace se přiostřuje každým okamžikem. Dnes jsem na vlastní oči viděl, jak na jednom z okrajových nádraží vycházejí z vlaku stovky vojáku v plné polní, se zbraněmi, matracemi a psy. Kyjev je obklíčen. Všechny hlavní trasy jsou zablokovány a vláda se snaží nepustit do města Juščenkovi příznivce.

Podle zpráv očitých svědků už je v Kyjevě armádní divize Berkut a chystá se zakročit, pod Kyjevem stojí tanky," popsal Novinkám situaci v Kyjevě Rastislav Rigo.

Tanky přitom byly před Kyjevem už v neděli, v den voleb. Premiér tehdy vše zdůvodnil tím, že chce zajistit klidné vyhlášení voleb.

Prezidentský slib

"Prohlašujeme dnes Viktora Juščenka prezidentem Ukrajiny. Výkonu své funkce se ujímá dnes," řekla za aplausu přítomných zákonodárců Juščenkova pravá ruka a poslankyně Julija Tymošenková.

Šéf opozice následně přísahal v parlamentu na tři sta let starou bibli. "Skládám přísahu před ukrajinským lidem," řekl Juščenko před shromážděnými poslanci.

Není většina

V parlamentu je nyní přítomno pouze 191 poslanců, především z řad opozice. Pro to, aby se sněmovna mohla vyslovit ke zmíněným bodů, je potřeba hlasů 226 zákonodárců z celkových 450. 

Budovu parlamentu obklopilo podle zpravodajky ČTK zhruba 50 tisíc lidí. 

Davy se přitom sešly už v deset hodin ráno na hlavním kyjevském náměstí Nezávislosti. Přímo v centru vyrostlo v posledních dnech přes tři sta padesát stanů.

Neshody kolem sčítání

V prvních nedělních průzkumech jasně vedl kandidát opozice Viktor Juščenko. [celá zpráva]

Po sečtení 99,38 % odevzdaných hlasů však ústřední volební komise vyhlásila v pondělí za vítěze Janukovyče - podpořilo ho 49,42 %. Juščenko dostal "jen" 46,7 %.

Protesty proti údajnému zmanipulování hlasování probíhají ve všech větších městech na Ukrajině. V pondělí jen v Kyjevě demonstrovalo přes 150 tisíc osob. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kyjev a další města neuznaly výsledky voleb

Městské zastupitelstvo v Kyjevě odmítlo v pondělí večer uznat výsledky nedělních prezidentských voleb. Vyzvalo navíc ukrajinský parlament, aby je nepotvrdil....

Výběr článků

Načítám